Pe măsură ce Europa începe să vaccineze primul val de pacienți cu vulnerabilitate maximă la COVID-19, apar și primele fisuri ale sistemului imaginat de UE. Numeroși angajați din sistemul de sănătate, precum și persoane aflate în grupele de risc refuză să se vaccineze, pe fondul ridicat de suspiciune și scepticism care planează încă asupra unei soluții medicale nemaiîntâlnite până acum.
Spania pare primul stat european care ripostează în fața situației nou apărute. Prin vocea ministrului Sănătății, Salvador Illa, guvernul de la Madrid a avertizat că va crea „un registru” ce va cuprinde numele tuturor celor care refuză să se vaccineze contra noului coronavirus. Chiar dacă vaccinul nu va fi obligatoriu, cei ce nu sunt de acord să se protejeze în acest fel vor fi trecuți într-o bază de date pusă la dispoziția tuturor statelor membre ale UE și, în acest fel, s-ar putea alege cu restricții de călătorie în spațiul comunitar. „Va fi întocmit un registru, împărtășit și partenerilor noștri europeni, ce va cuprinde persoanele cărora le-a fost oferit vaccinul, dar pur și simplu l-au refuzat!”, a afirmat Illa, citat de AFP. „Documentul nu va fi făcut public și va fi întocmit în spiritul celui mai înalt grad de respect față de protejarea datelor” personale, a continuat el, adăugând că această bază de date nu va fi oferită nici măcar angajatorilor. „Modul prin care virusul poate fi învins este vaccinarea tuturor sau a celor mai mulți dintre noi!”, a spus ministrul. Guvernul de la Madrid speră să vaccineze până în iunie între 15 milioane și 20 de milioane de persoane din întreaga populație a țării, care numără 46 milioane de locuitori, în încercarea de a salva sezonul turistic din vara viitoare.
Consecințele „listei negre”
Anunțul ministrului spaniol a provocat o mulțime de speculații în privința repercusiunilor asupra celor ce nu doresc să-și facă vaccinul sau să-l administreze propriilor copii, chiar dacă oficialitățile guvernamentale au vorbit îndelung în toată această perioadă despre importanța „transparenței” și, desigur, a libertății individuale de alegere. Prima consecință pare evidentă. În contextul în care Europa discută tot mai des despre introducerea „pașapoartelor de imunitate”, iar oficialitățile luptă cu disperare să-și atingă „țintele” de imunitate în masă, spaniolii trecuți pe această „listă neagră” au mari șanse să primească interdicții de a călători în spațiul UE. A doua consecință foarte probabilă este că și alte state vor prelua în scurt timp noul „model” spaniol. Numeroși europeni împărtășesc anxietatea spaniolilor în privința insistenței cu care guvernele lor accelerează campaniile de vaccinare, precum și a asigurărilor suspect de ferme ale autorităților asupra „siguranței” unei tehnologii medicale testate insuficient. Un sondaj realizat de institutul independent „Alpha Research”, citat de site-ul „ZeroHedge”, dezvăluie că mai puțin de unul din cinci bulgari din primul grup de risc, cuprinzând medici, asistenți medicali, farmaciști și profesori, intenționau să se ofere voluntar pentru a fi vaccinați. Concomitent, un studiu realizat recent de institutul de sondare a opiniei publice IFOP, din Franța, a relevat că doar aproximativ 40 la sută dintre francezi s-ar vaccina, dacă ar avea această posibilitate. În aceste condiții, deși guvernele europene nu au prevăzut încă obligativitatea vaccinării contra COVID-19, impunerea unor măsuri restrictive celor ce nu doresc să-și administreze noua protecție recomandată insistent de autorități pare o simplă chestiune de zile.
„Modul prin care virusul poate fi învins este vaccinarea tuturor sau a celor mai mulți dintre noi!”
Salvador Illa, ministrul spaniol al Sănătății