Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Specialiștii spun că modificările Codului fiscal vor distruge economia

Specialiștii spun că modificările Codului fiscal vor distruge economia

de Diana Scarlat    |   

Specialiștii în economie spun că în pragul unei crize economice nu trebuie să fie modificat Codul fiscal. Cu toate acestea, partidele aflate la guvernare par a nu înțelege consecințele nefaste ale creșterilor unor taxe și impozite, pregătindu-se să facă modificări ce ar putea fi devastatoare pentru toată economia.

Cel mai afectat sector economic ar fi HoReCa, mai ales după cei doi ani de pandemie după care nu s-au recuperat pierderile. Prețurile ar crește cu încă 20-25%, din noiembrie, după ce deja s-au majorat tot cu atât în urma scumpirilor în lanț. Turismul românesc ar deveni necompetitiv, dacă s-ar elimina actualele privilegii, iar statul ar colecta mai puțin, pentru că unele afaceri vor fi eliminate, altele vor funcționa „la negru”. Nici dacă ar încasa conform calculului matematic eronat pe care l-au făcut, n-ar depăși 1% din PIB – procent pentru care s-ar pierde circa 30%, prin prăbușirea companiilor.

Politicienii de la guvernare se pregătesc să elimine impozitul specific din turism și să crească TVA-ul în acest sector economic, de la 5% la 9% sau chiar 19%. Încă nu s-a stabilit în ce fel se vor face modificările fiscale, dar surse din acest domeniu spun că politicienii care propun asta nici măcar nu înțeleg mecanismele care stau la baza calculării actualului impozit specific și nici ce anume a determinat scăderea TVA la actuala valoare de 5%. Este un întreg mecanism economic pus în mișcare de scăderile de taxe și impozite, la care s-au adăugat voucherele de vacanță, generând reacții pozitive în lanț, atât în turism, cât și în restul economiei. O revenire la situația anterioară înseamnă distrugere economică, în cel mai scurt timp. Dar goana după colectarea de bani la bugetul statului i-a orbit pe cei care pot lua decizii politice în detrimentul economiei României. Pe surse am aflat că din coaliția de la guvernare, PNL a venit cu propunerea eliminării impozitului specific din industria ospitalității, dar a făcut și o-nțelegere cu foștii parteneri din guvern, USR, pentru a susține la votul din Parlament modificarea Codului fiscal, în timp ce PSD încă nu a-nțeles ce reacții în lanț pot produce aceste modificări.

Lipsă totală de predictibilitate

Unii experți în domeniul fiscal spun că acest haos care pare că ar avea la bază nevoia de colectare a cât mai multor bani la bugetul statului ar putea fi, de fapt, o perdea de fum și o strategie „false flag” pentru a scuti mari companii de la plata impozitului, pentru că, în timp ce patronii din turism vor închide afacerile, fiind obligați să plătească mult mai mult decât în prezent, alte companii nu vor mai plăti deloc impozit pe profit.

Acest impozit specific a fost introdus, în 2016, mai ales pentru a colecta impozitele de la companiile mari care nu plăteau nimic la stat, dar a ajutat mult și HoReCa să plătească în funcție de capacitatea pe care o au. În plus, specialiștii spun că dacă se elimină impozitul specific, nu va mai exista niciun fel de predictibilitate nici pentru bugetul statului, pentru că statul nu mai are pe ce să se bazeze, în privința încasărilor și colectării de taxe și impozite la buget. „Când s-a făcut această lege, în anul 2016, existau foarte multe companii mari, care de peste 10 ani erau în pierdere. Ele nici măcar nu ar mai fi trebuit să existe, conform legii. Aceste companii nu plăteau impozit pe profit deloc, fiind pe pierdere. Introducându-se acest impozit specific, ele au început să plătească bani la bugetul statului, indiferent de profitul pe care-l aveau sau nu. Acest impozit specific înseamnă predictibilitate, atât pentru colectare banilor la bugetul statului, cât și pentru companii, care știu că au de plătit o sumă fixă”, explică un specialist. Eliminând impozitului specific, va apărea din nou o „piață neagră” în creștere, dar se încurajează și șpăgile către ANAF.

Se încurajează șpaga și economia „la negru”

Un alt efect negativ, legat de ANAF, este acela că se vor bloca exact companiile care plătesc taxe și impozite la bugetul statului, prin controale care durează câteva luni. Și din acest punct de vedere, cel mai afectat domeniu va fi turismul, pentru că un astfel de blocaj în plin sezon înseamnă aruncarea unora dintre jucătorii din piață direct în faliment. „Impozitul specific se calculează în funcție de numărul de camere pentru cazare, în funcție de suprafața pe care o au cluburile sau saloanele de evenimente etc. Fiecare plătește în funcție de numărul de clienți pe care îi are. Sunt lucruri foarte bine definite și clare în legea actuală, în așa fel că nimeni nu fură pe nimeni, nici privatul nu fură statul, nici statul nu fură de la privat”, mai explică specialistul.

Se discută acum și majorarea TVA în HoReCa, la 9% sau la 19%, iar asociațiile patronale anunță că o asemenea măsură ar duce la falimentul a cel puțin 50% dintre afacerile din România, în acest domeniu, în primul an. „Mai important e că se discută scăderea plafoanelor pentru impozitarea pe cifra de afaceri. Acum este plafonul la un milion de euro și majoritatea celor din HoReCa plătesc impozitul la cifra de afaceri. Se discută despre scăderea plafonului la 500.000 de euro, în prima etapă, apoi la 300.000 de euro, în a doua etapă, iar în a treia etapă ar trebui să scadă la 100.000 de euro. Asta înseamnă că ne întoarcem la situația de la nivelul anului 2008-2009, caz în care foarte mulți din HoReCa vor aplica pentru impozitul specific. Acum nu sunt mulți cei care plătesc impozitul specific, dar atunci când va scădea plafonul, cei mai mulți din acest sector economic vor opta pentru această variantă”, explică specialistul.

Se pierde mai mult decât s-ar încasa

Toate aceste modificări vor aduce noi majorări de prețuri în HoReCa, cel puțin egală cu valoarea de creștere a TVA. Ar înseamna că nu mai putem vorbi despre turism în România, de anul viitor. „Orice modificare a Codului fiscal se aplică la șase luni de la schimbare, ceea ce ar însemna că prețurile  ar crește din noiembrie 2022. Probabil vor fi mai multe taxe și impozite care se vor mări în România, după vizita delegației Fondului Monetar Internațional. Există deja o creștere a tuturor prețurilor, iar în turism vor fi obligați să crească încă o dată prețurile, după majorarea TVA. Poate e puțin 5%, dar mai mult de 9% nu ar trebui să crească TVA-ul în domeniul turismului, pentru a nu distruge total acest sector economic. Toate aceste modificări tind să distrugă economia României, trăgând înapoi toate ramurile economiei, deși, după un calcul simplu, rezultă că și dacă s-ar colecta aceste taxe și impozite majorate de la firmele care plătesc acum, nu s-ar ajunge nici măcar la o colectare suplimentară de 1% din PIB”, spune economistul.

Calculul nu poate fi făcut ca și cum ar rămâne pe piață toate companiile. De fiecare dată când taxele și impozitele cresc, economia scade. Reciproca este valabilă, iar din 2016 până acum s-a demonstrat că a ieșit la lumină foarte mult din economia care funcționa „la negru”, iar în turism au apărut foarte multe unități de cazare și de alimentație publică autorizate și clasificate, care aduc bani la bugetul statului. Mai mulți specialiști au calculat că prin falimentarea companiilor, prin trecerea către „piața neagră” a altora, la care se adaugă inclusiv neplata impozitului specific de către acele mari companii care au pierderi, se poate ajunge la o scădere cu 30 de procente a Produsului Intern Brut, într-un an, pentru că prăbușirea economiei înseamnă reacții în lanț.

Se vor colecta bani și de la morți

Una dintre cele mai aberante Hotărâri de Guvern din ultima perioadă este cea prin care și morții sunt obligați să plătească pentru Sănătate. Decesul celui care are venituri extrasalariale nu conduce la scutirea la plată a contribuției la sănătate. Moștenitorii pot prelua obligația plății, chiar dacă omul nu mai beneficiază de aceste servicii, fiind... mort... Totuși, ANAF nu-i iartă pe contribuabilii care realizează venituri extrasalariale în interiorul anului fiscal, aceștia nefiind scutiți de plata contribuției la Sănătate, nici după deces, ordinul ANAF privind procedura de reglementare a fost publicat în Monitorul Oficial (493/2022).

Asociațiile patronale din industria ospitalității, HORA și APT, au transmis un semnal de alarmă Guvernului, cerând renunțarea la eliminarea impozitului specific din acest domeniu. Asociațiile arată că cel puțin jumătate din firme ar da faliment, din primul an după ce s-ar aplica noile măsuri fiscale.

În anul 2019 turismul a mers cel mai bine și s-a văzut ce profituri au făcut companiile din HoReCa. Având profit, asta înseamnă că propietarii își scot dividende sau reinvestesc profitul pentru dezvoltare. Dacă se scoate impozitul specific, se modifică în sens negativ plafoanele la cifra de afaceri, coroborate cu creșterea TVA, ceea ce va duce le dispariția profitului în companiile din HoReCa și statul nu va mai încasa impozitul pe dividende. Astfel se creează o altă gaură la bugetul de stat. În plus, neavând profit, companiile nu vor plăti impozit pe profit și statul nu va mai încasa aproape nimic din acest domeniu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri