Jurnalul.ro Ştiri Externe Sprijinul de stat al economiilor din zona euro se extinde până în 2022

Sprijinul de stat al economiilor din zona euro se extinde până în 2022

Sprijinul de stat pentru economiile din zona euro vor fi extinse în acest an și în 2022 pentru a face față crizei generată de pandemia de coronavirus, potrivit miniștrilor de finanțe din aceste state. Problemele legate de creșterea datoriilor vor fi analizate după redresarea financiară, scre Reuters.

"Eurogrupul îşi exprimă angajamentul faţă de o orientare de sprijinire a zonei euro în 2021 şi în 2022 şi, de asemenea, va lua în considerare măsurile de stimulare care derivă din Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă (RRF), este mesajul comun transmis în urma întrevederii.

Prin urmare, ajutorul economic nu va f retras înainte de revenirea economică, iar investițiile vor fi protejate.

BCE a anunțat că se va accelera achiziția de obligațiuni în următorul trimestru pentru a menține la cote reduse costurile de finanțare ale economiilor din zona euro.
"Pe baza evaluării comune a condiţiilor de finanţare şi a perspectivelor privind inflaţia, Consiliul guvernatorilor BCE se aşteaptă ca în următorul trimestru operaţiunile în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) să se realizeze într-un ritm semnificativ mai ridicat decât în primele luni din 2021", arată BCE.

Economia zone euro a scăzut cu 6,6% în 2020 din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Măsurile de sprijin au ajutat multe companii să nu dispară i au evitat creșterea alarmantă a șomajului.

"În stadiul al doilea, după ce se îmbunătăţeşte situaţia din domeniul sanitar şi restricţiile se atenuează, măsurile fiscale ar trebui ridicate gradual, urmând să fie adoptate acţiuni care să promoveze o redresare susţinută şi rezilientă. Firmele viabile, dar încă vulnerabile, trebuie ajutate să evite problemele de insolvenţă, să se redeschidă şi să-şi ajusteze modelele de afaceri", arată comunicatul.

Comisia Europeană estimează o creștere cu 3,8% a economie în 2021 și în 2022, însă datora publică va depăși 100% din PIB în zona euro. Datoria Greciei a ajuns la 200% din PIB iar a Italiei la 160% din PIB.

"Odată ce redresarea se consolidează, statele membre ale zonei euro trebuie să rezolve problema creşterii nivelului datoriei publice implementând strategii fiscale sustenabile pe termen mediu", apreciază Eurogrupul. 

Subiecte în articol: zona euro sprijin economic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri