Numele lui Gheorghe Dincă putea fi identificat încă din primele ore după ce Alexandra Măceșanu a apelat Serviciul 112, în fatidica zi de 25 iulie 2019. Victima i-a furnizat dispecerului de la IPJ Olt numele și adresa inginerului cadastrist Lucian Ovidiu Popescu, existente pe o carte de vizită pe care a găsit-o în camera în care era sechestrată. Acest inginer fusese contactat de Dincă la începutul lunii iulie, urmând să discute despre o lucrare de cadastru după data de 22 iulie. Inginerul ar fi furnizat, conform unor surse judiciare, aceste informații polițiștilor care s-au deplasat la adresa lui, în urma apelului Alexandrei de la 112. Și dacă, totuși, acest lucru era mult prea greu pentru procurorii și polițiștii din Caracal, Dincă putea, de asemenea, fi identificat în baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere care au imortalizat autoturismul său, cu numărul de înmatriculare în clar, mașina fiind înscrisă pe numele lui Gheorghe Dincă, exact la adresa unde se află “casa groazei”.
Întregul film al evenimentelor petrecute, începând cu data de 25 iulie 2019 și terminând cu prima parte a zilei de 26 iulie 2019, la Caracal, conduce spre ipoteza unor acțiuni de o negljență crasă, dacă nu chiar la ipoteza unei complicități a anchetatorilor cu suspectul Dincă. Iar răspunsurile la întrebările care reies din această înșiruire trebuie urgent oferite.
Prima întrebare este ce a făcut procurorul DIICOT Craiova, Liviu Vasilescu, cu fotografia mașinii lui Dincă, folosită la răpirea Luizei Melencu, la jumătatea lunii aprilie, până în ziua în care Alexandra a sunat la 112? Conform unui raport oficial al Parchetului General, Vasilescu a văzut, pe 25 iulie, la ora 12.00, la televizor, cazul Alexandrei și a realizat că între această speță și cea din aprilie există similitudini. Abia după trei ore, la ora 15.00, s-a gândit să plece spre Caracal, sunându-l în acest sens pe prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Caracal, Cătălin Alexandru Zăvoianu. Însă lui Vasilescu i-au mai trebuit alte zece ore pentru a-și aminti că avea la dosar o mașină gri, cu “boturi turtite”, surprinsă încă din luna aprilie de camerele de supraveghere, din ziua răpirii Luizei. Neclară poza, drept pentru care, în 45 de minute, au fost preluate imaginile de pe camerele de supraveghere de pe traseul urmat de suspect în ziua răpirii Alexandrei, găsind cadre în care numărul de înmatriculare a fost văzut în clar. La ora 1.45, anchetatorii aveau proba că Alexandra a urcat în mașina lui Dincă.
Aveau mașina și adresa
A doua întrebare este de ce l-au căutat procurorii și polițiștii pe Dincă la alte adrese decât cea la care se afla. Interesant este că acest autoturism este îmnatriculat pe numele lui Gheorghe Dincă și pe adresa din strada Craiovei, nr. 169, Caracal, județul Olt.
În aceste condiții este mai mult decât suspect de ce procurorul Cristian Ovidiu Popescu, având informația în mână, a solicitat instanței emiterea a trei autorizații de percheziție, dintre care una la adresa fiului lui Dincă, iar alta, la un apartament pe care Dincă îl vânduse cu mai mulți ani în urmă, pierzând timp prețios. Timp care, de fapt, fusese deja pierdut de la momentul apelurilor Alexandrei la 112, până la 21.00, când au percheziționat o locație greșită, din localitatea Redea.
Aveau numele suspectului
A treia întrebare și, poate, cea mai importantă este aceea a valorificării informațiilor cruciale oferite chiar de Alexandra Măceșanu, în timpul conversațiilor la 112. Victima, în cadrul apelului de la ora 11.07, a relatat că a găsit pe masa din camera în care era ținută sechestrară o carte de vizită cu numele inginerului Lucian Popescu și o adresă din centrul Caracalului. Această informație a fost redirecționată de dispecerul de la IPJ Olt către echipajul din teren. Ulterior, echipajul a revenit la sediul Poliției Caracal, unde l-a informat pe comisarul Constantin Pistol, șeful Biroului Investigații Criminale, că nu se confirmă că Alexandra este ținută la acea adresă.
În fapt, surse judiciare arată că Lucian Popescu a fost indentificat, s-a luat legătura cu el, acesta relatând că i-a înmânat lui Gheorghe Dincă respectiva carte de vizită la începutul lunii iulie, după ce suspectul s-a deplasat la firma sa, solicitându-i efectuarea unor lucrări cadastrale pentru “casa groazei”. Inginerul l-a refuzat, în primă fază, pentru că urma să plece în concediu, i-a lăsat cartea de vizită și l-a îndemnat pe Dincă să-l caute după 22 iulie, când revenea la serviciu. Dincă nu l-a mai căutat. Informațiile deținute de Lucian Popescu, furnizate anchetatorilor, puteau conduce imediat la identificarea locului în care era ținută sechestrată Alexandra.
Au tras de timp
Iar lucrurile nu se opresc aici în ceea ce privește acțiunile halucinante ale procurorilor și polițiștilor de la Caracal. Polițistul de la Postul de Poliție din Dobrosloveni a mințit în fișa de eveniment, afirmând că dispariția Alexandrei a fost sesizată de părinții acesteia în ziua de 25 iulie, la ora 8.30. În realitate, sesizarea dispariției s-a făcut încă din 24 iulie, seara, însă părinții au fost trimiși la culcare. Apoi, deși Alexadra a apelat, pe 25 iulie, la ora 11.05, până la ora 11.17, Serviciul 112, purtând conversații și pe telefonul privat al unui agent de poliție până la ora 11.29, la ora 15.00 procurorii au constatat că nu a fost întocmit niciun process-verbal de sesizare din oficiu.
Procurorii aveau încă de dimineața la dispoziție numărul de telefon de pe care Alexandra a sunat la 112, numărul de telefon de pe care mama Alexandrei a fost apelată, la ora 10.30, de Dincă, din Craiova, precum și numărul de telefon al Alexandrei. Însă abia la ora 16.00, procurorul Cristian Ovidiu Popescu s-a gândit să pună aceste telefoane sub interceptare și localizare. Fără succes, evident, DOS comunicând, până la ora 1.00, că aceste numere nu sunt active. Abia în miez de noapte DOS a depistat un apel de pe cartela folosită de Alexandra pentru a contacta Serviciul 112, făcut pe numărul oficial al lui Gheorghe Dincă, în cursul lunii mai. Abia atunci, telefonul lui Dincă a fost pus sub supraveghere.
Având de aproape 15 ore toate informațiile pentru identificarea, localizarea și reținerea lui Gheorghe Dincă, Procuratura și Poliția nu l-a deranjat până a doua zi, la 6.00 dimineața