Jurnalul.ro Ştiri Observator Studenţii basarabeni au protestat în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, dar şi la Chişinău, Iaşi, Timişoara sau Galaţi

Studenţii basarabeni au protestat în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, dar şi la Chişinău, Iaşi, Timişoara sau Galaţi

Aproximativ 100 de persoane au protestat luni seară în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti împotriva rezultatului din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din ţara vecină, în urma cărora Igor Dodon a fost ales preşedinte.

Manifestanţii, basarabeni aflaţi la studii sau care locuiesc în Bucureşti, dar şi români contestă rezultatul alegerilor din Republica Moldova pe motiv că acestea ar fi fost fraudate.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a dialogat cu protestatarii, precizând că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, dar i s-a explicat că nu e posibil, pentru că nu pot fi schimbate regulile jocului între cele două tururi de scrutin.

"Am comentat situaţia de ieri. Am spus foarte clar că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, lucru care mi s-a explicat că nu e posibil din cauză că legislaţia permite 3.000 de voturi pe secţie şi că între un tur şi altul nu vor fi schimbate regulile de joc. Eu vă spun ce a întreprins ambasada pentru a asigura dreptul de vot al cetăţenilor. Ieri, în jurul orei 7,00 (19,00), aici la ambasadă toate buletinele de vot se epuizaseră şi noi am îndemnat - eu am mers în fruntea lor până la secţia consulară, unde cea mai mare parte a alegătorilor care au fost prezenţi până la ora 9,00 (21,00 - n.r.) şi-au putut exercita dreptul de vot şi au rămas în jur de 60 - 70 de oameni", a spus ambasadorul.

Referitor la buletinele de vot tipărite în limba rusă, el a precizat că au fost câte 500 de buletine pe secţie.

"Explicaţia este simplă. În Moldova se tipăresc aceste buletine în două limbi. Sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, care pot fi ruşi, găgăuzi şi de alte naţionalităţi, în trecere prin Bucureşti. S-a considerat necesar ca ei să poată să îşi exercite dreptul dacă solicită buletine (de vot - n.r.) în limba rusă", a explicat Gribincea.

Întrebat ce le răspunde cetăţenilor moldoveni care nu au putut să voteze, diplomatul a afirmat că sunt probleme care nu ţin de competenţa sa.

"Ca reprezentant al ambasadei am făcut tot posibilul aici, în Bucureşti şi pe teritoriul României. Dacă la primul tur au fost 9.300 de participanţi la vot, la turul doi au fost 16.000. Îmi cer scuze faţă de cei care nu au avut posibilitatea să voteze, dar dacă am fi fost inactivi cred că de la ora 7,00 (19,00 - n.r.) cel puţin 1.000 de oameni ar fi rămas fără să îşi poată exercita dreptul la vot. Aşa, împreună cu ei am plecat la secţia consulară, unde rămăseseră în jur de 1.000 de buletine de vot şi oamenii au putut să voteze", a precizat diplomatul.

Ambasadorul moldovean a opinat că, în acest context, Comisia Electorală Centrală trebuie să tragă o serie de concluzii cu situaţia care s-a creat. "Parlamentul trebuie să tragă nişte concluzii şi să schimbe legea privind alegerile. Au fost foarte multe cazuri când oamenii nu au putut vota cu buletine de vot. Poate ar fi cazul ca şi acest subiect să fie abordat pentru ca la alegerile viitoare să nu se mai întâmple asemenea lucruri", a precizat Mihai Gribincea.

Precizările ambasadorului moldovean au constituit răspunsuri la o serie de întrebări pe care i le-a pus Alexandru Rotaru, preşedintele Platformei Unioniste 2012. "Ne-am adunat să ne arătăm indignarea faţă de desfăşurarea alegerilor de ieri din Republica Moldova, să atenţionăm opinia internaţională vizavi de încălcarea dreptului fundamental, să cerem demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, demisia ministrului Afacerilor Externe", a spus el.

Protestatarii au scandat "Limba română, unica stăpână", "Dodon nu e preşedintele meu", "Alegeri fraudate", "Vrem să votăm", "Jos Dodon", "Rusia nu uita, Basarabia nu e a ta", "Vrem dreptate", "Maia Sandu, preşedinte".

Jandarmi şi poliţişti au contribuit la desfăşurarea fără incidente a protestului.

Manifestaţii similare au avut loc la Chişinău, Iaşi, Timişoara sau Galaţi.

Timişoara, 14 nov /Agerpres/ - Circa 80 de studenţi basarabeni au protestat, luni seara, în Piaţa Operei şi în faţa Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timişoara, exprimându-şi nemulţumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidenţiale din ţara vecină.

''Suntem nemulţumiţi de felul în care au decurs alegerile în Republica Moldova, de numărul insuficient de buletine de vot pe care le-am primit pentru Diaspora şi mii de oameni care au străbătut sute de kilometru până la secţia de votare nu au putut vota. Al doilea motiv de nemulţumire au fost fraudele care s-au făcut; avem şi dovezi de fraude, când au inversat numărul de votanţi, în procesul verbal apare un număr, iar pe site apare alt număr'', a declarat, pentru AGERPRES, Radu Pascaru, fost preşedinte al Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara şi actual membru onorific al organizaţiei.

El a precizat că la Timişoara s-a putut vota şi că a fost chiar un record faţă de anii precedenţi, adunând în acest an 1.064 de votanţi, iar buletinele de vot au fost suficiente.

Tinerii au pornit în jurul orei 19,00 din Complexul Studenţesc spre Piaţa Operei, unde au protestat circa 15 minute, după care au pornit spre Consulatul Onorific al Republicii Moldova, unde au stat de vorbă cu consulul onorific Silviu Sofronie.

''I-am spus domnului consul onorific care este nemulţumirea noastră şi ne-a întrebat dacă avem să-i înmânăm vreun document. Noi vom face o petiţie pe care o vom semna cu toţii şi i-o vom trimite domniei sale ca să o înmâneze Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti'', a menţionat Radu Pascaru.

Studenţii au scandat printre altele ''Vrem dreptate, vrem alegeri repetate!'' şi ''Alegeri fraudate''.

Protestul s-a încheiat după ora 20,00, fără incidente.

Galaţi, 14 nov /Agerpres/ - Peste o sută de persoane s-au adunat luni seara în Grădina Publică din municipiul Galaţi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor din Republica Moldova.

Majoritatea protestatarilor au fost studenţi basarabeni care învaţă la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

Studenţii au aprins lumânări simbolice pentru moartea democraţiei în Republica Moldova şi au scandat 'Alegeri repetate', 'Mai vrem o şansă!' şi 'Vrem viitor/Fără Dodon'. Tinerii au agitat steaguri ale României şi au afişat un banner pe care scria 'Dodon nu meriţi acest fotoliu, jos socialismul, Basarabia-i în doliu'.

"Nu am avut alegeri corecte, multă lume nu a putut să voteze, mai ales cei din Diaspora. Alegerile au fost fraudate şi de aceea protestăm. Aşteptăm să ne audă cineva să ia măsuri împotriva fraudelor viitoare", a declarat Andrei, student din Republica Moldova.

Cristian, un alt student basarabean, a spus: "Am venit să punem o lumânare la mormântul instituţiilor din Moldova în special Comisia Electorală Centrală (CEC), o instituţie care merită să fie cercetată, să se facă dreptate. Sperăm să ne facem auziţi, să se continue lupta, căci Moldova este într-o stare deplorabilă. Dacă acceptăm fărădelegile, vom rămâne acolo unde suntem".

"Este zi de doliu pentru studenţii basarabeni din Galaţi. Suntem nemulţumiţi de rezultatele alegerilor, au fost fraudate, buletinele de vot au fost insuficiente. Noi am ieşit afară pentru cei de acasă, căci noi suntem aici, în UE, dar ei ce o să facă? Acesta nu este un protest, este o adunare paşnică în care studenţii moldoveni îşi exprimă nemulţumirea. Aşteptăm multe... Vreau un al treilea tur şi mai vreau ca cei de acasă să ne audă vocea, să se schimbe ceva", a declarat Petronela, o altă studentă din Republica Moldova.

"Toţi studenţii care ne-am adunat aici cerem să se facă dreptate. Am ieşit afară pentru un viitor mai bun, pentru cei de acasă. Suntem foarte deranjaţi de îngrădirea dreptului la vot, alegătorilor practic li s-a furat dreptul de a vota, vorbim de cei din Diaspora. Cerem demisia CEC şi vrem să se facă dreptate', a spus, la rândul său, Dumitru, student moldovean care învaţă la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

Adunarea publică s-a desfăşurat paşnic, nefiind înregistrat niciun incident.

Iaşi, 14 nov/Agerpres/ - Peste 30 de persoane s-au strâns luni seara în Piaţa Unirii din Iaşi, nemulţumiţi de rezultatul alegerilor din Republica Moldova.

Având în mâini un steag negru, în semn de doliu, studenţii basarabeni s-au adunat în Piaţa Unirii din Iaşi protestând faţă de modul de desfăşurare al celui de-al doilea tur de scrutin din Republica Moldova.

"Este zi de doliu. Astăzi a murit democraţia în Republica Moldova. Ne dorim un al treilea tur, care să fie corect şi cinstit, în turul trei să alegem preşedintele care să ne reprezinte pe noi, toţi. Un al treilea tur s-ar putea întâmpla dacă s-ar contesta neregularităţile care au fost în scrutinul de ieri", a declarat organizatorul protestului, Artur Beţcu.

O nemulţumire a protestatarilor vizează faptul că nu au fost distribuite mai multe buletine de vot în diaspora.

"Mereu am ştiut că Republica Moldova este o floare de latinitate, înfrăţită cu neamul românesc, al cărei ideal va fi reunificarea, reîntregirea cu patria mamă. Odată cu Igor Dodon, cel puţin din spusele lui, se vor face reforme, adică revenirea la o limbă moldovenească, la o identitate moldovenească străină identităţii româneşti, revenire la ideile sovietice, la revitalizarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Asta duce la o stagnare a Republicii Moldova, la un regres de 200 de ani", a susţinut unul dintre protestatari.

"Dacă şansa noastră pentru un viitor frumos, european, civilizat şi prosper a fost epuizată noaptea trecută, mai avem Unirea. Oamenilor din diasporă li s-a încălcat dreptul de a vota, un drept constituţional. La Chişinău şi în întreaga Republică Moldova au fost inversate rezultatele. Au fost foarte multe greşeli, foarte multe lucruri făcute intenţionat ca să iasă un preşedinte care nu reprezintă interesul nostru naţional", a opinat un alt protestatar.

Sursa: AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri