Jurnalul.ro Ştiri Educatie Studenții, puși la congelat din ordinul ministrului Finanțelor

Studenții, puși la congelat din ordinul ministrului Finanțelor

de Diana Scarlat    |   

Universitățile ar putea opri căldura în sălile de curs și în căminele studențești, pentru a respecta un ordin al Ministerului Finanțelor, prin care se cere reducerea plăților cu 10%. Finanțele cer diminuarea cheltuielilor în acest an la 90% față de totalul celor pe care fiecare universitate le-a înregistrat anul trecut, în condițiile în care toate costurile cu utilitățile, dar și cu salariile, au crescut în 2018. Mai mult, chiar dacă au fonduri proprii, universitățile nu le pot folosi. Se așteaptă acum o soluție de la noii miniștri de la Finanțe și Educație.

 

Un ordin de ministru, venit de la Finanțe, pe 27 decembrie, la ora 12.00, a blocat plățile tuturor instituțiilor bugetare până la finalul anului trecut. În urma acestei decizii, foarte multe instituții publice nu au putut plăti utilitățile în 2017, trecându-le automat în bugetul din 2018. Astfel s-a micșorat execuția bugetară pe anul trecut, decizia a ajutat la diminuarea deficitului bugetar al României, dar a creat mari probleme universităților. Acestea se raportează la execuția bugetară pe 2017, astfel încât va rezulta un buget mai mic pentru 2018. “Bugetul este redus la 90% față de cel de anul trecut, deși creșterea prețurilor la utilități și creșterea salariilor face oricum insuficiente fondurile pentru 2018. Măsurile sunt artificiale și nesustenabile. Printr-un ordin de ministru nu poți nici să oprești ploaia, nici să oprești plata utilităților, care reprezintă o obligație. Ar trebui să se vină acum cu o notă de interpretare a măsurilor bugetare, mai ales pentru că articolul 15 din Ordonanța 90/2017 se precizează că toate instituțiile publice sunt obligate să reducă toate plățile cu 10%, pentru bunuri și servicii. Nu înțelegem ce presupune acest lucru”, a explicat, pentru Jurnalul, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor.

Se pregătesc de noi negocieri, pe banii lor

Dacă viitorul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu va găsi soluții pentru a scoate universitățile din acest impas, s-ar putea aplica aceeași strategie ca în perioada regimului comunist, adică lăsarea studenților și a profesoirlor universitari în beznă și frig. „Eu pot să diminuez costurile cu energia electrică, în măsura în care mă lași să fac investiții, să pun senzori de prezență și iluminat cu led, dar nu pot să fac nici aceste investiții. Ce să facem? Să oprim căldura în sălile de curs sau în cămine? Toate universitățile au fonduri proprii, iar bugetul intră sub incidența fondurilor publice, astfel încât noi nu putem folosi banii pe care i-am produs”, mai spune Cîmpeanu. Universitățile sunt instituții publice finanțate integral din venituri proprii, dar banii intră în bugetul statului și doar Ministerul Finanțelor le dă înapoi, pentru a face plăți, conform bugetului pe care sunt obligate să-l depună anual. Bugetul universităților se întocmește la începutul fiecărui an și în baza acestui document sunt prevăzute și aprobate veniturile și cheltuielile instituției. Din cauza blocajelor se pot pierde și proiecte europene.

 

Eugen Teodorovici are o ușoară aplecare spre lucrurile logice și s-ar putea să înțeleagă situația. Valentin Popa (propus pentru portofoliul de la Educație n.n.) este extrem de bătăios, s-a lovit de toate aceste lucruri și ne bazăm pe el să negocieze cu ministrul Finanțelor. Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor

 

Problemele create anul trecut ar putea fi rezolvate de noii miniștri ai cabinetului Dăncilă. Pe Valentin Popa, rectorul universității de la Suceava, îl susțin 45 de rectori ai celor mai importante universități din țară, care așteaptă de la el să salveze sistemul de învățământ și să iasă învingător în urma negocierilor cu Eugen Teodorovici, nominalizat ca ministru al Finanțelor. „Vom avea și întâlnirea rectorilor, la sfârșitul săptămânii, la Brașov, unde vor participa toți recorii și mai mulți miniștri, printre care și ministrul Finanțelor și ministrul Educației. Vor fi prezenți și reprezentanții Administrației Prezidențiale, dar și toate asociațiile studenților, pentru că Ordonanța 90 presupune reduceri ale cheltuielilor care îi vor afecta pe studenți”, explică Sorin Cîmpeanu.

 

În baza ordinelor venite de la Ministerul Finanțelor, toate fondurile sunt blocate și diminuate, chiar dacă unele universități au produs venituri foarte mari, nu doar din taxe de școlarizare, ci și din alte activități pe care le pot desfășura.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri