Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA ar putea pierde un eventual razboi cu China

SUA ar putea pierde un eventual razboi cu China

Corporatia americana de studii stiintifice RAND a elaborat un raport, care ajunge la concluzia ca armata Statelor Unite “nu este suficient de antrenata si pregatita” si poate pierde un potential conflict militar cu China sau cu Rusia, a anuntat postul de televiziune CNBC.

 

In opinia analistilor americani, China si Rusia “emana un pericol la adresa intereselor de securitate nationala” a SUA. “Aprecierile formulate de autorii raportului arata ca fortele SUA pot pierde urmatorul razboi, chiar daca raportul de trupe este net in favoarea Statelor Unite, fiind de 2,7 la 1 in cazul Chinei si de 6 la 1 in cel al Rusiei”, precizeaza sursa citata.

Expertii sunt de parare ca vinovata de situatia creata este reducerea bugetului apararii. “Mentinerea capacitatii de lupta a armatei, astfel incat sa raspunda ambitioasei strategii de securitate a SUA, nu a fost niciodata ceva usor. dar in ultimul timp s-a transformat intr-o misiune extrem de dificila. Suprapunerea acestei situatii peste epoca taierilor de cheltuieli ne-a adus in fata unei necunoscute: nu stim daca soldatii nostri vor putea duce la indeplinire sarcinile trasate”, se arata in raport.

Contactat de CNBC, Pentagonul nu a furnizat nici un comentariu pe marginea respectivului raport. Dar, potrivit televiziunii mentionate, studiul a fost partial finantat chiar de Ministerul american al apararii, ceea ce inseamna ca institutia este la curent cu continutul acestuia.

Subiecte în articol: rand raport armata sua razboi china rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri