Toată lumea pare a fi de accord că temperatura normală a corpului nostru este 37° C și că febra începe de la 38° C.
Un studiu recent arată, însă, că această valoare variază în funcţie de persoană și de momentele zilei.
Spre deosebire de şerpi sau de peşti, omul este un animal homeothermeceu. Asta înseamnă că temperatura sa internă e constantă. Organismul compensează permanent pierderea de căldură sau, când e fierbinte, se răceste, prin transpiraţie. La om, o temperatură internă de 37° C este acceptată. Această temperatură se referă la temperatura de bază, care are la bază legătura funcțională unitară dintre creier şi alte organe, cum ar fi inima.
Dar cum s-a ajuns la acest standard de 37° C? El a fost stabilit în 1868 de Carl Reinhold August Wunderlich, un medic german care a efectuat un studiu pe 25.000 de pacienţi și care a fixat o temperatură de 37° C ca reper de „echilibru fiziologic” şi o referinţă de 38° C, în semn de febră.
Citește și Tăşnad, şaptezeci şi opt de grade termale pentru sănătate
Un nou studiu, efectuat de reumatologul american Jonathan Hausmann și publicat pe 13 august 2018 pune în discuție pragul celor 37° C. Autorul a colectat 5.038 de temperaturi umane în cadrul unui program dezvoltat de spitalul de copii din Boston, prin platforma Apple ResearchKit. Pacienţii au fost termometrizați și au furnizat, în plus, informaţii despre modul lor de viaţă, precum şi episoadele lor febrile. După sistematizarea rezultatelor, medical American a ajuns la concluzia că temperatura medie ar fi mai degrabă 36,5° C, cu variaţii de zi cu zi. Temperatura internă este la minim între 3 şi 5 dimineaţa (36,1° C) şi la maximă între 4 si 6 după amiaza, (36,7° C). Conform datelor înregistrate de către pacienţi, febra începe la 37,5° C.
Temperatura internă nu este exact aceeași la toți și tot timpul. Ea depinde de............