Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Top 10 cele mai frumoase mănăstiri din România (GALERIE FOTO)

Top 10 cele mai frumoase mănăstiri din România (GALERIE FOTO)

Mănăstirile noastre, marcate de istorie, păstrează peste veacuri dovezile spiritualității românești, din cele mai vechi timpuri, până în prezent. Sutele de lăcașuri de cult din țara noastră, de la cele din lemn la bisericile fortificate, poartă în inima lor pecetea culturii noastre religioase.

Întodeauna îngrijite, cu grădini colorate și înmiresmate, din care răzbate o liniște parcă ireală, mănăstirile din România sunt adevărate nestemate ale neamului, ce adună anual milioane de vizitatori, fiind considerate cele mai importante obiective turistice din ţara noastră.

Fiecare dintre acestea este unică în felul ei prin frumusețe și istoric, de aceea o clasificare a mănăstirilor este o sarcină dificilă. Noi încercăm să vă prezentăm un top al celor mai frumoase dintre ele, cu riscul de a fi, poate, subiectivi:

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

1. Mănăstirea Voroneţ

Mănăstirea Voroneţ este una dintre cele mai cunoscute şi mai vizitate mănăstiri din România, unică în lume datorită culorii în care a fost pictată. Construită în anul 1488, Mănăstirea Voroneţ este considerată cea mai valoroasă ctitorie a lui Ştefan cel Mare. Supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca „Judecăţii de Apoi” care a fost pictată cu celebrul pigment „albastru de Voroneţ”, în mai bine de jumătate de secol de existenţă biserica Mănăstirii Voroneţ, monument UNESCO din 1993, a avut parte de o istorie zbuciumată. Biserica Mănăstirii Voroneţ a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. La Mănăstirea Voroneţ şi-a petrecut Daniil Sihastrul ultimii de 26 de ani din viaţă, fiind îngropat în biserica Mănăstirii Voroneţ în anul 1496.

Caracteristic Voroneţului nu este doar natura pigmentului albastru, aşa-numitul „albastru de Voroneţ”, ci mai ales rezistenţa acestuia în condiţii climatice foarte aspre, fapt care se datorează originalităţii tehnicii de lucru aplicate de către pictorii moldoveni.

2. Mănăstirea Prislop

.............

Citește mai departe și află care sunt cele mai frumoase mănăstiri din România

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri