Jurnalul.ro Timp liber Tradiții de Bobotează. Ce este Agheasma Mare

Tradiții de Bobotează. Ce este Agheasma Mare

de Redacția Jurnalul    |   

Apa este sfințită în cadrul slujbei de Bobotează și poartă numele de Agheasmă Mare.

Părintele Vasile Ioana ne învață astfel tradițiile de Bobotează. Apa este considerată un „izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli și pieire a răului”, având o putere spirituală deosebită.

Când și cum se consumă Agheasma Mare

Ajunul Bobotezei este o zi dedicată postului și rugăciunii.

Între 6 - 14 ianuarie este perioada praznicului Bobotezei, care se încheie cu odovania.

Agheasma Mare se consumă în timpul posturilor, în momente de încercare, suferință sau ispită, dar numai cu binecuvântarea duhovnicului.

Aceasta se bea pe nemâncate, înainte de anafură. Se iau trei înghițituri mici, aceasta fiind considerată o hrană spirituală mai presus de orice hrană lumească. Diferența dintre agheasmă și anafură constă în faptul că agheasma este sfințită prin invocarea Duhului Sfânt.

Semnificația Agheasmei Mari

Boboteaza marchează sfințirea apelor de către Mântuitorul Iisus Hristos, care, botezându-Se în apele Iordanului, a curățit și binecuvântat întreaga fire a apelor. Acest har este reînnoit în fiecare an prin rugăciunile preoților, iar credincioșii se pot bucura de binecuvântarea apei sfințite atât prin consumul Agheasmei Mari, dar și prin sfințirea locuințelor, potrivit dcnews.ro.

Agheasma Mare aduce har, pace și binecuvântare.

Subiecte în articol: ortodox agheasma agheasma mare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri