Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei motive de înfruntare directă NATO-Rusia

Trei motive de înfruntare directă NATO-Rusia

„Apărarea tehnologizată” a Ucrainei a avut un asemenea succes încât nu doar a dat peste cap planurile Moscovei, dar a stârnit îngrijorare și în rândul strategilor din țările care au contribuit la aceste victorii. Forțele ucrainene au făcut ravagii împotriva armatei lui Putin cu armele furnizate de țări NATO, fie că vorbim de dronele din Turcia sau de rachetele antitanc inteligente aflate la dispoziția Kievului încă înainte de începerea războiului. Aflată acum înaintea unui atac masiv rusesc în Donbas, Ucraina cere o reaprovizionare urgentă cu armament. Dar până unde poate merge sprijinul militar al Occidentului, fără a atrage și Alianța în conflict deschis? O analiză BBC a identificat trei scenarii care ar duce la o asemenea catastrofă.

Guvernul ucrainean a întocmit lista cu necesarul de armament pentru a rezista în estul țării, unde Moscova își va concentra ofensiva. În primul rând, este vorba de „sperietorile de ruși” Javelin, NLAW (arma ușoară antitanc de generație următoare), Stinger și rachetele antitanc și antiaeriene Starstreak.

Partea a doua a listei conține tancuri, avioane de luptă, drone și sisteme avansate de apărare antirachetă, pentru a contracara utilizarea din ce în ce mai mare de către Rusia a loviturilor aeriene și a rachetelor cu rază lungă de acțiune, care țintesc constant rezervele de combustibil și alte elemente esențiale pentru apărare.

Membrii NATO se tem că furnizarea de echipamente militare grele, cum ar fi blindatele și avioanele, ar putea duce la un conflict deschis direct cu Rusia. Dar asta nu i-a împiedicat pe cehi să ofere tancuri T72, în timp ce Slovacia își trimite sistemele de rachete antiaeriene S300.

O bombă nucleară „mică”, prevăzută de doctrina rusă

SUA nu au detectat nicio mișcare a focoaselor nucleare rusești din buncărele lor de depozitare, deși președintele Vladimir Putin a amenințat încă de la începutul războiului că pune armamentul strategic la un grad mai ridicat de alarmă.

Temerea imediată însă este că Moscova ar putea să-și folosească în Ucraina focoasele nucleare tactice. Doctrina militară rusă permite folosirea pe câmpul de luptă a acestor arme nucleare cu randament redus. Rușii știu că Occidentul este îngrozit de o asemenea eventualitate.

„Planificatorii strategici ai NATO își fac griji că odată ce tabuul nuclear este încălcat, chiar dacă daunele sunt limitate la o țintă localizată pe câmpul de luptă ucrainean, atunci riscul escaladării la un schimb nuclear catastrofal între Rusia și Occident crește inevitabil cu un pas”, se arată în analiza BBC.

„Să-i înarmăm ca să câștige, nu doar să supraviețuiască”

Deputatul conservator Tobias Ellwood, care prezidează Comisia de Apărare a Parlamentului britanic, este unul dintre cei care consideră că Putin blufează atunci când invocă folosirea armelor nucleare și că NATO ar trebui să facă mai mult.

„Am fost prea precauți în sistemele de arme pe care am fost dispuși să le oferim”, spune el. „Avem nevoie de o atitudine mai robustă. Le oferim ucrainenilor suficient pentru a supraviețui, dar nu pentru a câștiga și asta trebuie să se schimbe”.

Deja, tancurile și rachetele din Cehia și Slovacia sunt livrări de echipamente militare la care nimeni nu s-ar fi gândit înainte de 24 februarie.

Cum s-ar putea rupe gheața subțire pe care evoluează această confruntare indirectă între NATO și Rusia?

Pierderi catastrofale dintr-o singură lovitură, motiv de ripostă imediată

Există mai multe scenarii pentru o escaladare a conflictului din Ucraina, trei dintre acestea fiind avansate de BBC.

1. O rachetă antinavă furnizată de NATO, lansată de forțele ucrainene la Odesa, lovește și scufundă o navă de război rusească în larg, în Marea Neagră, cu pierderea a 100 de marinari și a zeci de pușcași marini. Un număr de morți de această amploare într-o singură lovitură ar fi fără precedent, iar Putin ar fi sub presiune pentru a răspunde într-o anumită formă.

  1. O rachetă strategică rusă care vizează un convoi de aprovizionare cu echipament militar occidental este gata să intre în Ucraina și îl lovește în partea NATO a graniței. Un atac de acest gen ar putea declanșa articolul 5 din Tratatul NATO, aducând întreaga alianță la apărarea țării atacate.
  1. În mijlocul luptelor din Donbas, are loc o explozie la o instalație industrială, care are ca rezultat eliberarea de gaze chimice toxice. Acest lucru s-a întâmplat deja, însă nu au fost raportate decese. Dar dacă s-ar înregistra victime în masă, ca în cazul utilizării de către Siria a gazului otrăvitor la Ghouta, și dacă s-ar descoperi că a fost cauzat în mod deliberat de forțele ruse, atunci NATO ar fi obligată să răspundă.

„Ceea ce încercăm este să oferim Ucrainei tot ajutorul posibil, cu excepția celui de-al treilea război mondial. Problema este că Putin este un jucător de poker mai bun decât noi”

ofițer britanic de rang înalt

Peste 30 de țări au oferit ajutor militar Ucrainei, incluzând un miliard de euro din UE și 1,7 miliarde de dolari din SUA

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri