Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupele lui Putin, puse pe fugă. Ucrainenii trec la contraofensivă

Trupele lui Putin, puse pe fugă. Ucrainenii trec la contraofensivă

de Şerban Mihăilă    |   

După mai bine de o lună de lupte în care nu a reușit să ocupe niciun oraș important și a pierdut - conform estimărilor Kievului - 17.000 de militari, armata lui Putin bate în retragere, concentrându-se numai asupra campaniei din estul Ucrainei. Mai mult, ucrainenii au prins curaj și au recucerit o localitate aflată la periferia capitalei. Ei pregătesc acum o contraofensivă asupra altor localități, bazându-se pe degringolada din rândul rușilor. 

Invazia plină de rateuri a trupelor rusești a suferit o nouă lovitură. Forțele ucrainene au recucerit, la începutul acestei săptămâni, localitatea Irpin, aflată la periferia Kievului, unul dintre principalele focare de luptă de pe frontul din centrul țării, de unde, cu patru săptămâni în urmă, generalii Moscovei sperau să dea asaltul final asupra capitalei.

Luând-o înaintea autorităților centrale de la Kiev, primarul localității proaspăt eliberate, Oleksandr Markușin, a anunțat, luni, că armata ucraineană se pregătește să recucerească și Bucha, Hostomel și Vorzel, într-o contraofensivă puternică. 

La rândul său, Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că Rusia a fost forțată să retragă unități din jurul capitalei, după ce trupele sale au suferit pierderi majore. Această retragere a redus semnificativ intensitatea ofensivei rusești asupra Kievului, într-un moment în care trupele lui Putin, din nord, se regrupează în Belarus. 

Unitățile care mai încearcă să avanseze spre capitală se chinuie încă să ocupe drumuri și așezări din nord-estul și nord-vestul capitalei, însă sunt ținute în loc de rezistența puternică a forțelor ucrainene, au precizat surse din administrația Zelenski. „Inamicul își regrupează forțele, dar nu poate avansa nicăieri în Ucraina!”, a conchis Hanna Maliar, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării. 

Într-o altă înfrângere, extrem de dureroasă din punct de vedere simbolic, faimoasa Divizie a 4-a de tancuri a Gărzii din Rusia, care a fost formată la Stalingrad și a contribuit la eliberarea Poloniei de naziști, a fost distrusă de către forțele ucrainene. 

„Actualele greutăți logistice ale rușilor sunt agravate de o continuă lipsă de dinamism și de moral a trupelor Moscovei, precum și de lupta agresivă a ucrainenilor!”, au explicat surse ale serviciilor militare britanice de informații, citate de publicația „Daily Mail”, cauzele acestei regrupări a armatei lui Putin.

Kremlinul vrea Estul

Victoriile obținute de trupele ucrainene în ultimele zile în jurul Kievului și la vest de capitală au însă și o altă cauză. 

După eșecul militar din prima fază a războiului, când spera să cucerească Kievul în numai câteva zile, Rusia și-a redus ambițiile inițiale, focalizându-se pe preluarea controlului asupra regiunii Donbas, unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă de opt ani cu forțele guvernamentale.

Moscova susține acum că principala sa țintă este securizarea întregii zone estice, care este controlată parțial de rebelii proruși. Iar ultima regrupare a unităților trimise de Moscova pe frontul ucrainean pare să confirme schimbarea obiectivelor inițiale ale invaziei.

Intră în scenă Grupul Wagner

În acest context, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că dispune de informații potrivit cărora temuții mercenari ruşi din Grupul Wagner – cunoscut și drept „armata lui Putin” - sunt desfăşuraţi în estul Ucrainei, așteptând ordinul de atac. Potrivit oficialităților de la Londra, peste 1.000 de membri ai grupării paramilitare ar putea fi aduşi, în total, să lupte în Ucraina.

Cunoscuţi ca fiind apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, Grupul Wagner şi paramilitarii săi sunt acuzați de comiterea a numeroase abuzuri în Mali, Libia şi chiar Siria.

„Din cauza pierderilor grele şi a unei invazii în mare parte blocate, Rusia a fost cel mai probabil forţată să îşi redesfăşoare personalul Wagner în Ucraina, în detrimentul operaţiunilor din Africa şi Siria”, susține Ministerul britanic al Apărării. 

Avertismentul lui Zelenski 

La rândul lui, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că situaţia rămâne una tensionată, în pofida unor victorii ale armatei ucrainene în conflictul cu Rusia.

Apărătorii ucraineni au respins unităţile ruse din oraşul Irpin, de lângă Kiev, a spus Zelenski, într-o înregistrare difuzată marţi pe Telegram. Cu toate acestea, luptele continuă acolo, dar şi în alte zone ale Ucrainei.

Trupele ruse controlează nordul regiunii Kiev şi au resurse şi forţe, a mai precizat Zelenski. Situaţia rămâne dificilă şi în Cernigău, Sumî, Harkov, în regiunile Donbas şi cele din sudul Ucrainei.

Zelenski a cerut din nou înăsprirea sancţiunilor impuse Rusiei. Referindu-se la un eventual embargo asupra livrărilor de petrol ruse, ce se discută în prezent în Europa, el a spus că există acum multe indicii care arată că o astfel de înăsprire a măsurilor punitive va fi aplicată doar dacă Moscova va folosi armele chimice.

„Nu există cuvinte pentru asta. Cât de departe s-a ajuns! Să stăm să aşteptăm armele chimice!”, a exclamat, contrariat, liderul de la Kiev.

Rusia: „Capacitatea militară a Ucrainei, grav avariată”

Capacitatea militară a Ucrainei a fost avariată grav, a declarat, marţi, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care susține că principalele obiective ale primei faze a „operaţiunii militare speciale” ruse au fost atinse, informează Reuters.

Într-o întâlnire televizată, Şoigu a spus că Rusia va răspunde pe măsură, dacă NATO îi va furniza Ucrainei avioane şi sisteme de apărare aeriană.

„Suntem atenţi la declaraţiile liderilor ţărilor din NATO cu privire la intenţia de a oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. În cazul în care vor face acest lucru, vom răspunde în consecinţă”, a transmis Şoigu, citat de EFE.

Ministrul rus a afirmat din nou că furnizarea de arme letale Ucrainei de către Occident este „iresponsabilă”. 

Şoigu a anunţat că, în ultimele două săptămâni, Rusia a ucis „în campania militară din Ucraina circa 600 de mercenari străini şi peste 500 au părăsit ţara”. Ministrul rus, care a lăudat „marele profesionism și curaj” al militarilor ruşi în Ucraina, a mai precizat că „s-au încheiat obiectivele principale ale primei etape a operaţiunii militare speciale” din Ucraina. „Acest lucru ne permite să ne concentrăm atenţia şi principalele eforturi în vederea obţinerii obiectivului principal: eliberarea Donbasului”, a adăugat el.

Șoigu a declarat că Rusia „a obţinut supremaţia aeriană. Forţele aeriene şi sistemele de apărare antiaeriană au fost practic distruse”. Potrivit ministrului rus, din cele 152 de avioane cu care erau dotate forţele armate ucrainene înainte de începerea războiului, 123 au fost distruse, din cele 149 de elicoptere, 77 au fost eliminate, şi din cele 180 de sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă şi medie de acţiune, 152 au fost anihilate.

Totodată, Şoigu a mai susținut că „forţele navale ale Ucrainei au încetat să mai existe”, iar „toate formaţiunile forţelor de asalt terestre şi aeropurtate au suferit pagube importante”.

 

Subiecte în articol: Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri