Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupele ruse au executat un fotograf în Ucraina

Trupele ruse au executat un fotograf în Ucraina

Fotograful ucrainean Maksim Levin a fost "executat cu sânge rece", alături de prietenul său Oleksiy Cernîșciov, de către forțele ruse, la nord de Kiev, la 13 martie, a declarat miercuri Reporteri fără frontiere (RSF) într-un raport de 16 pagini, conform Reuters.

"Dovezile împotriva forțelor rusești sunt copleșitoare", a declarat grupul pentru libertatea presei.

Reuters nu a putut verifica în mod independent concluziile raportului. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Născut în 1981, Levin era un documentarist și contribuise ocazional la reportajele Reuters despre această țară din 2013. El a dispărut pe 13 martie, ziua în care RSF spune că a fost executat.

John Pullman, editorul-șef global al Reuters pentru imagini, a declarat despre Levin în aprilie: "Moartea sa este o pierdere uriașă pentru lumea jurnalismului. Gândurile noastre sunt alături de familia sa în aceste momente dificile".

RSF a declarat că a examinat dovezile de la locul crimei, care includeau gloanțe și mașina incendiată a lui Levin, precum și fotografii făcute corpurilor lui Levin și Cernîșciov, atunci când au fost descoperite, pe 1 aprilie.

Raportul a precizat că poziția corpului lui Cernîșciov și alte dovezi indică faptul că este posibil ca acesta să fi fost ars de viu, iar Levin a fost probabil ucis de unul sau două focuri de armă de la mică distanță. Raportul a precizat că o fotografie a cadavrului său arată trei răni vizibile provocate de gloanțe.

RSF a adunat probe între 24 mai și 3 iunie.

Procurorii ucraineni spun că Levin a fost ucis de două focuri de armă de calibru mic trase de membri ai forțelor armate ale Rusiei.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: executii rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri