Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ironizat, miercuri, una dintre afirmaţiile făcute de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, la Curtea Constituţională, care a judecat sesizarea privind constituirea completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.
"Întrebare: Doamna Tarcea îşi menţine afirmaţia potrivit căreia autorii sesizării au uitat să citească şi art.32 din legea privind constituirea completurilor de judecată?", a scris Toader pe contul său de Facebook.
Articolul menţionat de ministrul Justiţiei reglementează tocmai modul în care se constituie completurile de 5 judecători de la ICCJ.
Cristina Tarcea a afirmat în plenul CCR că nimeni nu a reclamat până acum nelegala compunere a completurilor de 5 judecători, deşi Guvernul susţine că această nelegalitate există din anul 2014.
"Dacă am fi tras la sorţi în iulie 2018, completurile de cinci ar fi funcţionat din luna septembrie, pentru că a fost vacanţă judecătorească. Deci, ele funcţionau pentru trei luni şi apoi aveam o nouă tragere la sorţi în ianuarie 2019? Atunci ar fi apărut de fapt blocajul instituţional. Magistraţii din aceste completuri nu sunt scutiţi de activitatea lor din cadrul secţiilor Instanţei supreme. Din anul 2014, tragerea la sorţi s-a făcut în şedinţă publică. Nimeni nu a invocat nelegala constituire a completurilor de 5. Timp de patru ani, nimeni, judecători sau avocaţi, nu a citit legea? Ba au citit-o şi au interpretat corect legea", a spus şefa ICCJ.
Miercuri, Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul şedinţei că Instanţa supremă a dat mai multe hotărâri începând cu anul 2014, potrivit cărora erau desemnaţi prin tragere la sorţi doar patru membri ai completelor de 5.
Urmează ca Înalta Curte să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri, a mai spus Dorneanu. AGERPRES