"Dacă trebuie să deschidem piaţa internaţională pentru livrările ucrainene, credem că ridicarea obstacolelor din calea exporturilor ruseşti este legitimă", a spus acesta, în urma discuțiilor de la Ankara cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
Diplomatul turc a explicat că se referă la exporturile de cereale și îngrășăminte din Rusia, nevizate de sancțiunile occidentale însă blocate din cauza scoaterii instituțiilor bancare rusești din programul de plăți SWIFT.
ONU a cerut Turciei să escorteze navele ucrainene cu cereale prin Marea Neagră deși zona este înțesată de mine.
"Planul Națiunilor Unite este rezonabil şi realizabil iar Ucraina şi Rusia ar trebui să-l accepte", a spus Cavusoglu.
Lavrov a precizat că Rusia va oferi garanții formale că nu va ataca porturile ucrainene la Marea Neagră dacă deminează zonele de coastă pentru a permite livrările de cereale.
''Suntem dispuşi să formalizăm această garanţie. Preşedintele Vladimir Putin a declarat deja public că noi vom garanta securitatea acestor rute şi vom garanta că - în cazul în care Ucraina îşi deminează porturile şi va lăsa navele să iasă - nu vom profita de această situaţie în cadrul operaţiunii militare speciale aflată în desfăşurare'', a spus acesta, într-o conferință de presă comună cu omologul său turc. Discuțiile dintre cei doi nu s-au soldat cu un rezultat din cauza neîncrederii dintre Rusia și Ucraina.
Dar purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe consideră că promisiunile Moscovei sunt ''vorbe goale''.
''Este nevoie de echipamente militare pentru a proteja linia de coastă şi de o misiune navală care să patruleze rutele de export în Marea Neagră'', a transmis oficialul.
Diplomatul rus a spus că temerile globale privind o criză alimentare sunt ''cu adevărat o problemă minoră''. ''Ofensiva rusă în Ucraina nu este cauza sau catalizatorul crizei alimentare. Am acordat multă atenţie problemei exporturilor cerealelor ucrainene, pe care colegii noştri occidentali şi ucraineni încearcă să o prezinte ca pe o criză universală, în timp ce ponderea acestor cereale reprezintă mai puţin de 1% din producţia mondială de grâu şi de alte cereale'', a subliniat el.
Răzbiul din Ucraina a provocat blocarea livrărilor de cereale și explozia prețurilor, provocând temeri că va exista o criză alimentară serioasă în Orientul Mijlociu și Africa.