Românii care au călătorit în afara ţării au realizat plăţi cu cardul în valoare de 5,3 miliarde de lei şi au retras de la bancomate peste trei miliarde de lei pe parcursul anului trecut.
“Turismul internaţional, accesul la internet şi la tehnologiile inovatoare au schimbat radical percepţia şi comportamentul consumatorului. Dacă înainte românii preferau să ia cu ei valută când călătoreau în străinătate, acum tot mai mulţi aleg să plătească direct cu cardul în magazine şi să retragă bani de la bancomate în ţările de destinaţie atunci când au nevoie de numerar”, a declarat Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, Visa Europe.
Acesta suusţine că “vom asista la formarea unei categorii mai extinse de turişti, iar cheltuielile în străinătate vor avea o pondere mai mare în veniturile gospodăriilor”.
Călători din clasa mijlocie
Numărul gospodăriilor care planifică cel puțin o călătorie în străinătate în fiecare an va crește până în 2025 cu aproximativ 35%, la peste 280 milioane de gospodării, iar cheltuielile anuale aferente se vor majora semnificativ, cu peste 50%, la 1.350 miliarde euro, potrivit unui studiu Visa Inc. privind tendinţele şi dezvoltarea turismului global.
Astfel, cheltuielile anuale aferente călătoriilor în străinătate pentru o gospodărie vor ajunge în medie la aproape 4.800 euro în anul 2025. Studiul estimează că principalii factori care vor influenţa în următorii zece ani turismul la nivel global sunt dezvoltarea clasei de mijloc, extinderea accesului la internet, îmbunătăţirea infrastructurii de transport şi creşterea numărului persoanelor vârstnice care au mai mult timp pentru a călători.
Peste 1.350 miliarde euro vor rula pe carduri turiştii din întreaga lume pe parcursul călătoriilor în anul 2016