Jurnalul.ro Cultură Turneul „Legenda din Hamelin, o posibilă istorie a sașilor”. Peste 750 de elevi din județul Sibiu s-au bucurat de teatru

Turneul „Legenda din Hamelin, o posibilă istorie a sașilor”. Peste 750 de elevi din județul Sibiu s-au bucurat de teatru

de Magdalena Popa Buluc    |   

Secția Germană a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), cu sprijinul Ambasadei Germaniei în România și al Consulatului Germaniei la Sibiu, a încheiat recent turneul spectacolului „Legenda din Hamelin, o posibilă istorie a sașilor”, regizat de Andrei și Andreea Grosu.

În perioada 4 – 9 decembrie 2024, această producție a fost prezentată în Avrig, Cisnădie și Agnita, aducând bucurie pentru aproximativ 750 de elevi. Spectacolul a fost oferit în dar tinerilor cu prilejul Sărbătorilor și a fost primit cu ropote de aplauze și entuziasm.

Distribuția spectacolului îi include pe Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Theodora Sandu, Ali Deac, Fabiola Petri, Daniel Bucher, Gyan Ros, Eva Frățilă și Daniel Plier. Scenografia a fost realizată de Vladimir Turturica, muzica originală de Mihai Dobre, iar dramaturgia de Andrei și Andreea Grosu.

În inima Germaniei, există un oraș pitoresc numit Hamelin, devenit faimos datorită unei legende care a rezistat timpurilor. „Legenda din Hamelin” este unul dintre cele mai enigmatice povești ale Europei medievale, care combină elemente de adevăr și ficțiune, rămânând un subiect de interes și dezbatere printre istorici și povestitori de peste secole.

Conform legendei, în anul 1284, Hamelin a fost lovit de o invazie de șobolani. Orașul era sub asediu, iar locuitorii erau disperați. Un flautist străin, vestit pentru abilitățile sale muzicale, a sosit în oraș și s-a oferit să îi ajute pe oameni să scape de șobolani în schimbul unei recompense generoase.

După ce a reușit să scape orașul de șobolani, flautistul a venit să pretindă recompensa promisă de către autoritățile locale. Cu toate acestea, conducerea orașului s-a răzgândit și i-a oferit doar o sumă mică de bani. În ziua următoare, toți copiii din oraș au dispărut în mod misterios. Potrivit legendei, flautistul i-a sedus cu muzica sa și i-a ademenit departe de oraș.

Unii istorici sunt de părere că povestea face referire la emigrarea în masă a populației din Hamelin în 1212, când localnicii au plecat alături de copiii lor în Europa de Est, printre care și Transilvania. Deci flautistul nu era o singură persoană, ci reprezenta chemarea autorităților pentru relocarea cetățenilor. Ei ar fi primii sași care au ajuns în Transilvania.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri