Centrala a fost ocupată de Rusia încă de la începutul războiului și de atunci a fost atacată în mod repetat.
În urma vizitei de săptămâna trecută, ONU a concluzionat că bombardamentele trebuie să înceteze imediat.
Zelenski a declarat că va sprijini zona de siguranță dacă aceasta va avea ca scop demilitarizarea teritoriului centralei nucleare.
Într-un raport publicat marți, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa ar putea duce la eliberarea nelimitată de materiale radioactive, în timp ce prezența de echipamente militare rusești la fața locului ar putea submina securitatea acesteia.
Zelenski a declarat că raportul a remarcat prezența de echipamente militare rusești pe teritoriul centralei și a făcut referire la presiuni asupra angajaților, alături de „referiri clare la ocupația militară rusă”.
Bombardamentele au continuat în timp ce o echipă de 14 membri ai AIEA a vizitat situl săptămâna trecută, iar șeful acesteia, Rafael Grossi, a avertizat la momentul respectiv cu privire la un risc foarte real de dezastru nuclear. Deși cea mai mare parte a echipei a părăsit centrala după două zile, aceasta a declarat că doi dintre oficialii săi vor rămâne acolo în mod permanent.
Centrala se află pe malul sudic al râului Nipru, vizavi de orașele și pozițiile militare deținute de ucraineni.
Ambele părți s-au acuzat reciproc că au vizat uzina, ocupată de forțele rusești la începutul lunii martie.
Marți, Rusia a acuzat Kievul că a lovit zona de trei ori în 24 de ore. Ucraina susține că forțele ruse au folosit uzina ca scut de unde să tragă asupra orașelor din apropiere, deși Rusia insistă că păzește situl.
În raportul său, agenția nucleară a subliniat „condițiile extrem de stresante” cu care se confruntă cei 907 angajați ucraineni care lucrează acolo sub controlul militar rusesc.
Cu toate acestea, AIEA este atentă să nu atribuie vina niciunei părți.
AIEA a detaliat pagubele suferite de uzină și a declarat că, deși bombardamentele continue nu au declanșat încă o urgență nucleară, acestea reprezintă o amenințare constantă la adresa siguranței care „poate duce la consecințe radiologice cu o mare importanță pentru siguranță”.
AIEA a adăugat că este nevoie urgentă de „măsuri provizorii” pentru a preveni un accident nuclear cauzat de acțiunile militare, precizând că toate părțile implicate ar trebui să fie de acord cu instituirea unei „zone de protecție a siguranței și securității nucleare” pentru a evita alte daune.
Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgență după publicarea raportului AIEA pentru a discuta situația din Zaporojia.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „ca un prim pas, forțele rusești și ucrainene trebuie să se angajeze să nu se angajeze în nicio activitate militară spre amplasamentul centralei sau dinspre acesta”.
Într-o zi plină de evenimente pentru politica britanică, noul prim-ministru al Regatului Unit, Liz Truss, a discutat cu Volodimir Zelenski despre războiul din Ucraina, printre alte preocupări reciproce. Marea Britanie a fost un susținător ferm al Ucrainei încă de la începutul războiului.
În discursul său de seară, Zelenski a declarat că a felicitat-o pe Lizz Truss, noul premier britanic, adăugând că acesta a fost primul lider străin cu care a vorbit de la preluarea mandatului.
El a spus că este „o mare onoare” pentru Ucraina și a afirmat că simte că cele două țări vor construi „relații profunde și fructuoase”.
De asemenea, Zelensky a invitat-o pe Truss să viziteze țara sa, devastată de război.
Între timp, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat în fața ONU că acordul său cu Ucraina privind cerealele este subminat de sancțiunile occidentale.
Lavrov a declarat că „colegii noștri occidentali nu fac ceea ce ne-a promis secretarul general al ONU” și că nu s-a luat nicio decizie „pentru a elimina sancțiunile logistice care împiedică accesul liber al cerealelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale”.
Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale destinate exportului au fost blocate în Ucraina din februarie, împreună cu alte produse alimentare, precum porumb și ulei de floarea-soarelui.
Dar Rusia și Ucraina au semnat acorduri cu Turcia pentru a stabili un coridor de la Odesa și două porturi vecine până la strâmtoarea Istanbul.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că ONU continuă să depună eforturi pentru a depăși „o serie de obstacole” în cadrul regimurilor de sancțiuni existente pentru a facilita exportul de cereale și îngrășăminte rusești.
(sursa: Mediafax)