Jurnalul.ro Special Ucraineni „jefuiți” de vameșii români de la Albița

Ucraineni „jefuiți” de vameșii români de la Albița

de Diana Scarlat    |   

Publicul din România e oripilat de suma fabuloasă de 1,6 milioane de dolari, găsită asupra a doi ucraineni, soț și soție, care și-au permis să fugă din calea războiului cu banii, ceasurile, gențile de lux și bijuteriile pe care le aveau.

Așa fac refugiații de război, de obicei, dacă sunt bogați. Vameșii din România par însă a nu cunoaște nici măcar propria legislație, nu doar pe cea internațională care se aplică în cazurile de necesitate, unde se încadrează și fuga de război. Dacă nu se va putea dovedi că sunt traficanți sau mafioți, cei doi soți pot da statul român în judecată, pentru că atunci când li s-au confiscat banii, bijuteriile, ceasurile și gențile de lux nu s-a ținut cont nici de starea de necesitate din Ucraina și nici măcar de legislația românească

Știrea despre cei doi soți ucraineni care au fost opriți la Vama Albița, având asupra lor o sumă foarte mare de bani și bunuri de mare valoare a creat o adevărată isterie pe rețelele de socializare, pentru că mulți îi consideră deja vinovați, înainte de finalizarea oricărei anchete sau a vreunui proces în instanța de judecată. „În data de 12.03.2022, în jurul orei 17.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, s-au prezentat pentru a intra în România doi cetățeni ucraineni (soț și soție) cu un autoturism înmatriculat în Ucraina. În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra vehiculului. În urma verificărilor, au fost descoperite în bagajele din autoturism mai multe bunuri (9 ceasuri diferite mărci, bijuterii, 24 genți inscripționate cu denumiri ale unor firme recunoscute și sume în valută nedeclarate (peste 1,6 milioane dolari și peste 50.000 euro). În cauză, a fost sesizată unitatea de parchet competentă, bunurile și sumele în valută fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor”, a comunicat Poliția de Frontieră. Purtătoarea de cuvânt a Parchetului Huși, care cercetează cazul, a explicat, pentru Jurnalul, că se fac cercetări „in rem” (referitor la cauză, nu la persoană) pentru infracțiunea de contrabandă, iar cei doi soți nu se află în arest. „Sunt indisponibilizate sumele de bani și bunurile pe care nu le-au declarat. Bunurile sunt la Poliția de Frontieră, iar banii sunt la Vamă”, a explicat aceasta. 

Amenda maximă e de 50.000 de lei

În mod inevitabil, cei doi au fost asociați cu mafia și contrabanda, deși pot fi doar doi simpli antreprenori care nu s-au gândit că România are o lege prin care confiscă toți banii nedeclarați, peste suma de 10.000 de euro, dar și bunurile de lux, considerându-le marfă de contrabandă. De fapt, legea respectivă a și fost modificată, la finalul anului trecut, dar probabil că vameșii n-au știut. „Cei doi nu pot invoca faptul că nu știu legislația din România, dar un astfel de proces poate fi câștigat foarte ușor, tocmai pentru că din cauzele anterioare s-a constatat că legislația românească e în contradicție cu reglementările europene. Mai există și o Hotărâre de Guvern din 2021, din noiembrie, care prevede o amendă maximă de 50.000 de lei, pentru cazurile de sume nedeclarate, indiferent de sumă, deci n-au temei legal pentru a le confisca banii”, a explicat, pentru Jurnalul, avocatul Adrian Cuculis. Vameșii ar trebui să mai explice și de ce din Ucraina fug, zilnic, zeci de mii de oameni, din calea războiului, dar abia sâmbătă au percheziționat pentru prima oară o mașină de lux, unul dintre multele autoturisme foarte scumpe care au trecut granița, spre România, în ultimele două săptămâni. 

Problemă de interpretare a legii

În afară de acest aspect legislativ, mai este și starea de necesitate. „E o problemă de interpretare a legii. În stare de necesitate nu există răspundere penală, chiar dacă se săvârșește o infracțiune. Iar ei sunt în stare de necesitate. Una este să se amendeze și să se confiște banii pentru că este cineva suspect de spălare de bani, dar alta e să fie suspectați de contrabandă niște refugiați de război. Să vorbești de contrabandă atunci când cineva fuge de război cu niște ceasuri și niște genți, e exagerat. Probabil sunt lucruri de valoare pe care acești oameni să se bazeze pentru a le putea valorifica, astfel încât să-și înceapă altă viață acolo unde se refugiază. Pentru acești oameni, soluția este individuală. Trebuie să-și ia avocați și să-și rezolve problema în instanță”, a explicat, pentru Jurnalul, avocatul Gheorghe Piperea. În plus, situația poate fi explicată simplu: în fuga din calea războiului, de obicei oamenii își iau cu ei banii și obiectele care pot fi valorificate, pentru a putea supraviețui, iar cei doi ar putea fi simpli patroni de magazin cu produse de lux, care își țineau banii în dolari și euro, în propriul seif, așa cum procedează foarte mulți oameni bogați din întreaga lume. Iar ucrainenii știau că pot trece în România fără a fi percheziționați, tocmai pentru că fug din calea războiului din țara lor. 

Fără bază legală, este abuz

Pe lângă recuperarea banilor și a bunurilor care le-au fost confiscate, cei doi soți ar putea să dea în judecată și statul român, pentru abuz. „Nu se poate reține că dacă cineva a-ncălcat legea din România, trecând cu mai mult de 10.000 de euro, statul poate confisca suma. Se pot confisca banii doar dacă provin din infracțiuni. Este lămurită această problemă și la nivel de Înaltă Curte, pentru că înainte, dacă trecea cineva cu mai mult de 10.000 de euro, statul român se făcea proprietar pe munca omului. Dar s-a clarificat această problemă și nu se mai confiscă decât banii proveniți din activități dovedite ca ilicite”, mai explică avocatul Adrian Cuculis. Dacă situațiile de acest fel se vor înmulți, statul român ar putea pierde mulți bani în urma viitoarelor procese pe care păgubiții le-ar putea deschide, pentru a-și recupera banii și bunurile, dar și pentru a cere despăgubiri.

Fapta penală săvârșită în stare de necesitate e scutită de răspundere penală. Părerea mea este că se va închide acest dosar, fiind vorba despre stare de necesitate, dar poate rămâne o situație simptomatică, iar ucrainenii bogați ar putea fi atacați de-acum înainte.

Gheorghe Piperea, avocat

Este și o-ncălcare a dreptului european și sunt multe elemente care arată netemeinicia procesului-verbal în baza căruia li s-au confiscat banii și bunurile. Doar în situația în care sunt persoane urmărite sau prezintă risc pentru securitatea națională se poate acționa, dar faptul că ei nu se află în arest după trei zile arată că nu e vorba despre așa ceva.

Adrian Cuculis, avocat

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

HG 1184 din 8 noiembrie 2021, pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006, la articolul 653, după alineatul (1) s-a introdus un nou alineat: „Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 50.000 lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea numerarului nedeclarat, neîndeplinirea obligației de declarare a numerarului însoțit prevăzute la art. 3 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European și al Consiliului sau a obligației de informare cu privire la numerarul neînsoțit prevăzute la art. 4 din același regulament. La stabilirea valorii numerarului nedeclarat se ia în considerare cursul de schimb utilizat de autoritatea vamală potrivit reglementărilor vamale”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri