Jurnalul.ro Ştiri Externe UE și SUA vor anunța un acord de furnizare de gaz natural lichefiat

UE și SUA vor anunța un acord de furnizare de gaz natural lichefiat

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii vor anunța vineri un acord privind aprovizionarea Europei cu mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, în timp ce liderii blocului european se întâlnesc pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, anunță Reuters.

Acordul, care va fi anunțat de președintele american Joe Biden și de președintele executivului UE, Ursula von der Leyen, urmează unei zile de trei summituri la Bruxelles, în care liderii au criticat invazia Rusiei în Ucraina și au oferit un nou sprijin Kievului.

Invazia Rusiei, principalul furnizor de gaz al Europei, a dus prețurile deja ridicate ale energiei la niveluri record și a determinat UE să se angajeze să reducă consumul de gaz rusesc cu două treimi în acest an prin creșterea importurilor din alte țări și prin stimularea energiei regenerabile.

Biden a promis că Statele Unite vor livra Europei în acest an cu cel puțin 15 miliarde de metri cubi mai mult GNL decât era planificat anterior, au declarat surse familiare cu acest subiect.

Liderii UE vor discuta vineri despre măsurile suplimentare pe care le pot lua pentru a ține în frâu facturile ridicate la energie.

Spania, Grecia și alții vor pleda pentru plafonarea prețurilor la energie și intervenția pe piață, în timp ce un grup care include Germania și Olanda va respinge și va încerca să amâne astfel de măsuri, a declarat un diplomat.

De asemenea, va fi abordată și problema divizivă a impunerii unui embargo asupra energiei rusești, pe lângă seria de sancțiuni care vizează deja Moscova, dar nu se așteaptă o decizie fermă.

Rusia furnizează 40% din necesarul de gaz al UE și peste un sfert din importurile de petrol. Cei care depind cel mai mult de această aprovizionare - în special Germania - sunt reticenți în a lua o măsură care ar avea un impact economic major.

Cei 27 de lideri se vor angaja, de asemenea, să înceapă să cumpere în comun gaze și să umple depozitele înainte de iarna viitoare, pentru a crea un tampon împotriva unor noi șocuri în materie de aprovizionare.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: gaz lichefiat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri