Facebook a raportat miercuri mai multe erori în măsurarea audienţelor într-o serie de conţinuturi în reţeaua sa, recunoscând că acestea au fost adesea supraevaluate, şi a anunţat o serie de măsuri pentru a le rezolva, relatează France Presse.
Aceasta este a doua oară în ultimele luni când reţeaua socială americană se confruntă cu probleme de acest tip: ea a recunoscut deja la sfârşitul lunii septembrie că a furnizat timp de doi ani statistici greşite privind durata medie de vizionare a videoclipurilor, umflată artificial cu rate cuprinse între 60% şi 80%.
De data aceasta, Facebook susţine, de exemplu, că, începând din luna mai, datele agregate pentru 7 sau 28 de zile pentru audienţa "pagini" (create în reţeaua sa de către companii sau branduri) au uitat să "de-duplice'' persoanele care au revenit în mod repetat în timpul acestor perioade. Odată corecţia făcută, numărul de vizitatori ar trebui să fie revizuit în scădere cu 33% şi 55%.
De asemenea, Facebook recunoaşte că a supraestimat cu 7% până la 8% în medie, începând cu luna august, timpul petrecut pe articolele publicate de editorii de ziare utilizând instrumentul său Instant Article.
De asemenea, reţeaua a optat pentru o definiţie mai restrictivă a numărului de vizionări ale reclamelor plătite şi integrate în fluxul de noutăţi al utilizatorilor săi, ceea ce ar trebui să reducă în medie cu 20% cifrele de audienţă pe care le furnizează agenţilor de publicitate.
Facebook dă asigurări, în schimb, că a subestimat numărul persoanelor care urmăresc integral clipurile publicate pe reţea. Numărul "clipurilor vizualizate 100%" ar trebui, prin urmare, să crească cu aproximativ 35%.
Compania precizează că aceste date eronate nu sunt cele pe care se bazează pentru a fixa preţurile practicate pentru publicitatea în reţeaua sa.
Aceste măsurători ale audienţei sunt, totuşi, importante pentru agenţiile de publicitate şi pentru companii, care le folosesc pentru a evalua impactul campaniilor lor, ca şi pentru reţeaua socială, care obţine cele mai multe venituri din publicitate şi are interes să păstreze încrederea acestora furnizând statistici fiabile.
Facebook a anunţat, de asemenea, miercuri că a înfiinţat un nou sistem de revizuire internă pentru a se asigura că măsurătorile sale sunt clare şi la zi. Compania promite o mai mare transparenţă pe viitor, cu definiţii mai clare ale datelor furnizate, precum şi cu informaţii regulate privind modificările pe care le întreprinde. Facebook a mai precizat că ia în calcul utilizarea mai multor date furnizate de către companii specializate în măsurarea audienţei, precum comScore sau Nielsen. www.agerpres.ro