Conform ministrului Educaţiei, Adrian Curaj (foto), începând de anul acesta, Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) va fi „instanţa de apel” pentru deciziile universităţilor privind doctoratele. Retragerea titlurilor le va aparţine instituţiilor de învăţământ superior, care vor primi sancţiuni drastice pentru încălcarea deciziilor CNATDCU. „De acum înainte, acordarea şi retragerea vor fi în atribuţia instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctorale îşi asumă responsabilitatea privind calitatea şi integritatea şi ia decizia de acordare a titlului”, a declarat ministrul Educaţiei, duminică, într-o conferinţă de presă.
Unii dintre profesorii universitari spun, însă, că problema doctoratelor nu se rezumă doar la plagiat, iar noile decizii o rezolvă doar pe jumătate. „Este necesară şi o metodologie de abordare a cercetării plagiatelor. Dacă cineva citează lucrări dintr-un domeniu, nu înseamnă că a plagiat. Trebuie făcută o distincţie clară între zona de lucrări citate şi zona de autenticitate. Dacă se va dovedi că sunt elemenete de plagiat în zona de contribuţie personală, trebuie să se aplice sancţiuni. Domnul ministru a spus că nu este treaba lui clarificarea”, spune Anton Hadăr, preşedintele sindicatului Alma Mater.
În plus, noile norme nu reglementează şi criteriile de evaluare a tezelor de doctorat, valoarea şi aplicabilitatea tezei, deşi mulţi doctoranzi beneficiază şi de burse.
Statul finanţează peste 3.000 de locuri la doctorat anual, dintre care 1.500 cu bursă de studiu. În perioada 1990-2000 s-au obţinut 8.400 de titluri de doctor, iar între anii 2000- 2015, circa 56.400 de titluri.