Uraganul de categoria 1 Beryl şi-a pierdut din intensitate în ultimele ore în drumul său spre Antilele Mici, cu vânturi maxime de 120 km/h cu rafale puternice şi se aşteaptă să slăbească în continuare la sfârşitul săptămânii.
În buletinul său de la 08:00 ora locală (12:00 GMT), Centrul Naţional al Uraganelor (NHC) din SUA arată că ciclonul prevede să se împrăştie marţi când se va afla în apropiere de ţărmul de sud a Republicii Dominicane. Până atunci, primul uragan al sezonului din bazinul Atlanticului va deveni o furtună tropicală în Antilele Mici şi la sud de Puerto Rico. Beryl se află la aproximativ 1.260 km est-sud-est de Antilele Mici şi se deplasează cu 22 km/h în direcţia vest.
Insula Dominica este singura plasată în stare de alertă pentru trecerea uraganului în mai puţin de 48 de ore, în timp ce Santa Lucía, Martinica, Guadalupe, San Martín şi San Bartolomé sre află sub aviz de furtună tropicală.
Meteorologii prevăd ca ochiul ciclonului Beryl să se apropie Antilele Mici la sfârşitul acestei săptămâni şi să străbată lanţul de insule în ultimele ore ale zilei de luni.Se aşteaptă ca micul ciclon, cu vânturi care vor sufla cu între 20 de km/h şi până la 55 km/h să vireze spre nord-vest în următoarele ore, în care şi-ar putea intensifica viteza de translaţie.
Beryl, primul uragan al sezonului 2018 din Oceanul Atlantic, s-a format în Marea Caraibilor şi se îndreaptă spre Antilele Mici, însă, până în acest stadiu, autorităţile regionale nu au emis nicio alertă, au anunţat vineri reprezentanţii Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), al cărui sediu se află în Miami.
Sezonul uraganelor din Atlantic începe în fiecare an pe 1 iunie şi se încheie pe 30 noiembrie. Aproximativ 85% din totalul acestor fenomene meteo severe se produc între august şi octombrie. Statisticile arată că Golful Texas este cea mai vulnerabilă regiune, fiind lovită de uragane între jumătatea lunii iulie şi jumătatea lunii septembrie. Anul trecut, trei uragane deosebit de puternice - Harvey, Irma şi Maria - au ucis sute de persoane şi au provocat pagube materiale estimate la câteva miliarde de dolari în insulele din Marea Caraibilor şi în sud-estul Statelor Unite. AGERPRES