Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanţele exotice la mii de kilometri de casă, tot mai căutate de români

Vacanţele exotice la mii de kilometri de casă, tot mai căutate de români

V-aţi imaginat vreodată că în mijlocul iernii v-aţi putea bucura din plin de soare? Că în loc să mai puneţi un pulover, puteţi fugi de frig şi de zăpadă câteva zile pe o plajă tropicală, departe de restul civilizaţiei? Pentru cei care au astfel de preferinţe, dar şi un buget generos, visul poate deveni realitate. În ultimii ani tot mai mulţi români aleg să petrecă vacanțe memorabile la mii de kilometri depărtare. Potrivit cifrelor oferite de tour operatori, destinaţiile îndepartate sunt din ce în ce mai căutate.

 

În rândul celor pasionaţi de călătoriile de top, s-au format deja nişte repere clare faţă de anumite destinaţii. Aşa se face că Seychelles este cel mai potrivit loc pentru a petrece o lună de miere de neuitat, Cambodgia este apreciată pentru simplitatea oamenilor, Japonia este căutată pentru starea de relaxare pe care ţi-o transmite, Statele Unite ale Americii sunt vizitate pentru sentimentul că orice este posibil, Peru pentru tradiţii şi pentru coloritul local, iar Africa pentru parcurile naţionale extraordinare. Pentru ca românii să descopere cele mai frumoase locuri de pe planetă, tour operatorii pun la dispoziţie circuite variate.

O „fugă” până în Mauritius

Cei care ar vrea să fugă de frig dar nu doresc să petreacă sărbătorile de iarnă departe de familie, pot alege o vacanţă la începutul lunii decembrie. O alegere potrivită este Mauritius, o insulă care le oferă turiştilor numeroase posibilităţi de a-şi petrece timpul, de la plajă până la sporturi de apă sau SPA.

 

Pentru cei care nu se tem de scufundări, Mauritius este locul ideal pentru a face scuba diving sau snorkeling, multe dintre plaje fiind protejate de diverse specii de corali, unii la adâncime de peste cinci metri, alţii mai la suprafaţă.

 

Pentru a vedea peştii tropicali coloraţi nu este nevoie de scufundări deoarece aceştia înoată până foarte aproape de mal. Impresionante sunt şi dansurile tradiţionale din Mauritius, cu influenţe din Africa continentală. Pe lângă plajă sau sporturi nautice, sunt mulţi care ajung în Mauritius doar pentru natură. Pasionaţii de escaladă vin aici pentru vulcanii şi munţii cu vârfuri foarte ascuţite. De altfel, Mauritius trăieşte din turism. Are 1,3 milioane de locuitori şi 1,1 milioane de turişti în fiecare an.

 

VACANŢĂ ÎN MAURITIUS

29 noiembrie - 8 decembrie 2016

1970 euro/persoană

 

 

În primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o creştere de 70% a numărului de rezervări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiştii în turism spun că numărul vacanţelor exotice este încontinuă creştere şi pentru că preţurile au scăzut în ultimii ani, dar şi pentru că destinaţiile îndepărtate par mai sigure decât cele din Europa sau Turcia.

 

Câteva propuneri pentru doritori

 

Cele mai căutate sunt pachetele care permit petrecerea sărbătorilor de iarnă într-un decor inedit. Cei care nu s-au hotărât încă unde îşi vor petrece Revelionul, dar le surâde ideea unei experienţe inedite, au de unde alege.

 

Thailanda. „Prin excursiile de grup pe care eu le organizez împreună cu agenţia Eturia, încerc să nu aleg doar obiectivele clasice, ci să avem întotdeauna şiexperienţe autentice. Vom întâmpina Anul Nou pe plajă, vom petrece câteva zile în metropola Bangkok, vom vizita temple şi palate şi apoi ne vom avânta în junglă, urmând un traseu cu barca cu tot felul de accent palpitante. Vom face și o călătorie cu elefanţii, vom vizita Parcul Naţional Khao Laem, dar vom face şi plajă”, spune Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic. Călătoria este programată să înceapă pe 30 decembrie 2016, iar întoarcerea pe 9 ianuarie 2017. Costă 2450 euro de persoană iar în tarif sunt incluse: biletele de avion cu toate taxele, cazarea cu mic dejun, transferurile de la şi spre aeroport, bacşişurile, asigurarea medicală, toate taxele locale, toate activităţile şi intrările la obiectivele din program, cina festivă de Revelion, prânzurile şi ghidul local.

 

Japonia. Cea mai spectaculoasă perioadă de a vizita această ţără este înainte de Paşte, când are loc Sakura– Sărbătoarea Cireşilor Înfloriţi, o experienţa în mod sigur unică în viaţă. Parcul de flori din Ashikaga a fost declarat de CNN una din cele 10 destinaţii de vis ale lumii. Cei interesaţi de această călătorie vor avea ocazia să petreacă o noapte într-un ryokan, un hotel-pensiune tradiţional unde se doarme direct pe rogojină. Aici, turiştii vor servi şi o cină tradiţională.

 

 

PAŞTELE ÎN JAPONIA, ÎNTRE FLORI DE CIREŞI

26 martie – 5 aprilie 2017

4 aprielie – 14 aprilie 2017

3590 euro/persoană

 

Seychelles este un arhipelag de peste 100 de insule, majoritatea nelocuite. Este un loc în care se îmbină armonios tradiţiile, obiceiurile şi gastronomia africană, asiatică şi europeană. În Seychelles sunt prezente cele mai luxoase lanţuri hoteliere din lume, iar o noapte de cazare poate costa de la câteva zeci de euro în casele localnicilor sau prin pensiuni agroturistice, şi poate ajunge până la 8.000- 10.000 de euro pe noapte pentru o vilă privată într-unul din resorturile de lux. Drumul cu avionul este şi el destul de lung şi costisitor, preţul fiind, în medie, de 1.500 de euro de persoană.

 

Zanzibar este o combinaţie aparte între apa turcoaz a oceanului şi nisipul alb, iar ceea ce îi dă farmec sunt chiar oamenii locului. Aici vi se vor întipări pe retină cele mai frumoase combinaţii de culori, iar imaginea femeilor musulmane africane, îmbrăcate din cap până în picioare în haine colorate, ieşite în larg să culeagă scoici atunci când oceanul este la reflux, este o experienţă în sine. Pentru cei care vor să petreacă luna de miere sau o vacanţă de relaxare în insula din Oceanul Indian, un sejur de o săptămână sau 10 zile costă, în medie, 1.500 de euro.

 

Bali este o oază hindu într-o ţară musulmană, astfel că turiştii pot vedea deseori pe stradă oameni care pregătesc ofrande în faţa porţilor şi diferite procesiuni, dintre care cele mai interesante sunt cele legate de nunţi sau înmormântări. În Bali, puteți vizita temple, plaje, natura sălbatică, plantaţii de orez. Veți întâlni oameni calzi, hoteluri de lux sau tradiţii, dansuri şi multă culoare, plus o grijă aparte faţă de turişti. O vacanţă de 7 zile în insula Bali, plus 2-3 zile în Singapore sau Kuala Lumpur, costă aproximativ 1.500 de euro.

 

Perioada perfectă pentru tropice

 

Sezonul vacanţelor în destinaţii exotice este uşor diferit faţă de cel al destinaţiilor obişnuite, cum ar fi Grecia, Bulgaria sau Turcia. Dacă 80% dintre turiştii români aleg vara drept sezonul principal pentru destinaţii de plajă şi iarna pentru destinaţii de ski, în cazul vacanţelor în ţări exotice această sezonalitate nu se mai aplică. Specialiştii în turism spun că nu putem vorbi în această situaţie despre pachete early booking cumpărate din ianuarie – februarie pentru sezonul de vară sau sejururi luate încă din august pentru sezonul de iarnă.

 

Nu uitaţi de sezonul reducerilor

 

La rezervările timpurii, agenţiile de turism specializate în destinaţii exotice oferă discounturi sau servicii suplimentare incluse în pachet. Sezonul reducerilor oferite de companiile aeriene este toamna, când preţul biletelor de avion scade cu până la 40%. Sunt şi agenţii de turism care blochează locuri la preţuri promoţionale, astfel că turiştii lor beneficiază de preţuri mai bune. Tour operatorii specializaţi în vacanţe exotice arată că românii încă preferă destinaţiile cu plajă, în special cele din zona Caraibelor, Oceanului Indian şi a Asiei de Sud Est.

 

SFATURI/PONTURI

 

Cum te protejezi în vacanțele exotice

 

Dacă vă pregătiți să mergeți într-o vacanță exotică trebuie să vă informați temeinic în legătură cu riscurile la care v-ați putea supune sănătatea și să luați măsuri din timp, mai ales că, în unele destinații, vaccinările sunt o condiție obligatorie de călătorie. Astfel, înainte să mergeți în Benin, Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Niger, Republica Centrafricana, Ruanda, Senegal, Togo sau Coasta de Fildes trebuie să vă vaccinați împotriva febrei galbene; în Armenia împotriva meningitei meningococică și în Gabon pentru a vă proteja de difterie, tetanos sau poliomielită. Fiți foarte atenți atunci când vă vaccinați și păstrați toate actele, altfel riscați ca autoritățile din țările respective să nu vă primească daca nu puteți dovedi că v-ați vaccinat. De asemenea, în bagaj trebuie să existe trusa “în caz de nevoie”. Luați în călătorie tratament pentru viroze respiratorii, enterocolite sau dureri de cap. De asemenea, nu uitați că o asigurare medicală vă poate proteja și scuti de costuri medicale neprevăzute.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri