Au fost raportate perturbări semnificative ale rețelei electrice, mai ales în est. În sud, Odesa a rămas fără energie electrică. Ucraina spune că patru persoane au fost ucise. Dar loviturile par să fi provocat mai puține pagube decât în ocaziile anterioare. Ucraina spune că a doborât 60 din cele 70 de rachete lansate de Rusia. Moscova spune că a lovit toate cele 17 ținte vizate.
În discursul său video de luni târziu, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că loviturile au afectat, de asemenea, alimentarea cu energie electrică în Moldova. "Acest lucru dovedește încă o dată că abilitatea Rusiei de a efectua astfel de atacuri teroriste masive reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga noastră regiune".
Atacurile rusești anterioare au lovit rețeaua energetică a Ucrainei, lăsând milioane de oameni fără electricitate și căldură la sosirea iernii.
De câteva zile circulă avertismente potrivit cărora Rusia ar plănui un nou val de atacuri. În cele din urmă, acestea au început la doar câteva ore după o serie de explozii la două baze aeriene din interiorul Rusiei, pe care Moscova le-a pus pe seama dronelor ucrainene interceptate de apărarea aeriană rusă.
Trei militari au fost uciși și două avioane au fost avariate în explozii, a declarat Ministerul rus al Apărării. Ucraina nu a comentat încă.
Pentru inginerii electricieni ucraineni aflați la grea încercare, atacurile cu rachete de luni vor însemna probabil o nouă rundă de reparații de urgență, adesea la instalații lovite în mod repetat în ultimele săptămâni.
Înainte de loviturile de luni, oficialii de la Kiev vorbeau despre trecerea de la pene de curent de urgență, extrem de perturbatoare, care durează adesea mai multe ore, la întreruperi programate mai ușor de gestionat, care să ofere civililor o predictibilitate.
Este posibil ca aceste planuri să fie acum suspendate, dar se pare că pagubele de luni ar putea fi mai puțin extinse decât în cazul atacurilor anterioare.
O altă trăsătură a ultimelor lovituri rusești este absența aparentă a dronelor "kamikaze" de fabricație iraniană. Oficialii ucraineni au declarat recent că Rusia și-a epuizat rezervele de vehicule fără pilot. Un alt oficial militar ucrainean a declarat că vremea rece a împiedicat Rusia să le folosească. Oricum ar fi, acestea nu par să fi fost folosite de la jumătatea lunii noiembrie.
Rusia a început atacurile coordonate pe scară largă asupra rețelei electrice din Ucraina la 10 octombrie. De atunci, aproximativ jumătate din infrastructura energetică a țării a fost avariată, lăsând milioane de ucraineni fără curent electric chiar în momentul în care temperaturile de iarnă au scăzut sub zero grade.
Unii lideri occidentali au calificat această strategie drept o crimă de război, din cauza pagubelor uriașe provocate infrastructurii civile. Experții au declarat pentru BBC că tactica Rusiei de a lovi infrastructura energetică este cel mai probabil concepută pentru a demoraliza și teroriza populația, mai degrabă decât pentru a obține vreun avantaj militar concret. Aceasta ar fi o încălcare a dreptului internațional, așa cum este prevăzut în Convențiile de la Geneva.