Campania electorală din România a intrat în linie dreaptă, vicepremierul Vasile Dîncu devenind primul potenţial candidat la postul de şef al viitorului guvern, în timp ce alţi concurenţi rămân în plan secund, notează vineri Bloomberg.
Dîncu şi-a exprimat joi, într-un interviu, disponibilitatea de a deveni prim-ministru, afirmând că ar fi dispus să preia acest rol dacă se poate baza pe o majoritate stabilă în parlament şi pe sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis pentru adoptarea unui plan de dezvoltare a infrastructurii, a sistemului de sănătate şi a educaţiei. Premierul Dacian Cioloş şi liderul Partidului Social-Democrat (PSD), Liviu Dragnea, formaţiune aflată pe primul loc în sondajele de opinie, îşi păstrează deschise opţiunile, notează sursa citată.
Bloomberg aminteşte că România se pregăteşte de alegeri în urma cărora va fi înlocuit guvernul tehnocrat care şi-a preluat mandatul în urma scandalurilor de corupţie ce au dus la căderea, în urmă cu un an, a executivului condus de social-democratul Victor Ponta. O campanie anticorupţie la nivel naţional, care a dus la condamnarea la închisoare a sute de politicieni şi oameni de afaceri, a creat o penurie de candidaţi viabili pentru funcţiile de conducere, lăsând astfel deschisă uşa pentru potenţial candidaţi ca Vasile Dîncu, fost lider social-democrat, scrie Bloomberg.
Social-democraţii, care au fost principala forţă politică din ţară care a susţinut guvernul Ponta, dispun de un sprijin de 40% în rândul electoratului, faţă de cele 30% ale Partidului Naţional Liberal, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Avangarde în luna septembrie, cu o marjă de eroare de 3,3 puncte procentuale.
Liviu Dragnea, care este anchetat de procurorii anticorupţie şi care a primit o condamnare cu suspendare la doi ani de închisoare pentru implicare într-un caz de fraudare a alegerilor, a declarat joi seară că PSD nu îşi va anunţa candidatul la postul de premier înaintea alegerilor, continuă Bloomberg.
La rândul său, Dacian Cioloş a lăsat deschise opţiunile atunci când a fost întrebat despre posibilitatea de a continua (să conducă guvernul, n.r.) după alegeri.
În contextul în care economia românească înregistrează cel mai rapid ritm din UE, Vasile Dîncu s-a pronunţat pentru continuitate şi a atenţionat cu privire la pericolul reprezentat de promisiunile de relaxare fiscală făcute de politicieni, riscul fiind periclitarea stabilităţii bugetare. El a avertizat că implementarea unei legi privind salarizarea unitară în sectorul bugetar ar dura circa cinci ani.
În pofida criticilor din partea politicienilor referitoare la elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor înaintea încheierii mandatului actualului guvern, acesta intenţionează să aloce fonduri în special pentru investiţii, educaţie şi sistemul de sănătate, potrivit lui Dîncu, menţionează sursa citată. AGERPRES