Jurnalul.ro Ştiri Social Veninul șerpilor, un super-lipici pentru sângerările masive 

Veninul șerpilor, un super-lipici pentru sângerările masive 

de Monica Cosac    |   

​​​​​​​Australia este casa a zeci de specii de şerpi veninoși, care pot ucide un om în doar câteva secunde, însă periculoasele reptile ar putea deveni, în curând, o resursă valoroasă pentru această țară, fiind folosite chiar pentru a salva vieți.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Queensland (UQ) din Australia a descoperit că veninul a doi dintre cei mai mortali şerpi care trăiesc în această ţară ar putea fi folosit pentru a opri sângerarea necontrolată, cauza a 40% din decesele survenite în urma traumatismelor. 

Sângerarea necontrolată este a doua cauză de deces la nivel mondial din pricina leziunilor traumatice, alături de leziunile sistemului nervos central. Practic, aceasta este responsabilă pentru 30-40% din mortalitatea din mediul civil, iar în cazul militarilor aflați în zonele de conflict mortalitatea prin sângerarea ce nu poate fi oprită ajunge și la 90%. Mai mult de jumătate din aceste decese au loc înainte ca răniții să ajungă la spital, spun oamenii de știință australieni, astfel că o intervenție rapidă și eficientă în timpul etapei de sângerare necontrolată are cel mai mare potențial de a reduce rata generală a mortalității.

Echipa de cercetare în domeniul biomaterialelor de la Institutul Australian pentru Bioinginerie şi Nanotehnologie (AIBN) din cadrul Universității din Queensland a descoperit, pe baza unor cercetări anterioare, că anumite proteine prezente în veninul a doi șerpi - vipera brună și vipera scalată din Australia - ar putea fi folosite ca un accelerator în procesul natural de coagulare a sângelui.

Coagulează sângele de trei ori mai repede

Concret, oamenii de știință au realizat un gel care conţine cele două proteine și care a reuşit să coaguleze sângele de trei ori mai repede decât procesul natural al organismului, reducând pierderea de sânge de cinci ori, potrivit unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni în Advanced Health Care Materials. 

„Studiile in vivo arată că hidrogelul de venin de șarpe controlează rapid sângerarea indusă de warfarină, reducând volumul sângerării de la 48% la 12% și a demonstrat compatibilitatea imună”, se arată în concluziile cercetării. 

Autoarea principală a studiului, doctor Amanda Kijas, a explicat că, pe lângă faptul că poate coagula sângele în mai puțin de un minut, veninul are capacitatea de a împiedica descompunerea ulterioară a cheagului.

Potrivit acesteia, gelul cu venin de șarpe rămâne lichid atunci când este depozitat într-un loc răcoros, dar se solidifică la temperatura corpului pentru a sigila rana, scrie medicalxpress.com.

Acest gel cu proprietăți super coagulante, la care lucrează acum echipa de cercetători, ar putea fi vândut în farmacii, adăugat la trusele de prim-ajutor și folosit de paramedici sau de personalul militar din zonele de conflict pentru a opri sângerarea, în timp ce un pacient rănit este dus la spital.

Util și pentru pacienții cu tulburări de coagulare

Cercetătorii au precizat că inclusiv persoanele cu mecanisme de coagulare disfuncţionale - cum este hemofilia, spre exemplu - ar putea folosi acest gel pentru a evita necesitatea de a ajunge la spital din cauza sângerărilor.

„Când apare o leziune traumatică, complexitatea procesului de vindecare suprasolicită capacitatea organismului de a controla sângerarea”, a precizat dr. Kijas, adăugând că „natura a creat cele mai elegante și sofisticate mecanisme și le putem reutiliza pentru a salva oamenii de la moarte din cauza sângerărilor necontrolate”. 

„Până la 40 la sută din decesele provocate de traume sunt rezultatul sângerărilor necontrolate, iar această cifră este mult mai mare atunci când vine vorba de personalul militar cu sângerări grave într-o zonă de conflict”, a spus dr. Amanda Kijas, de la Institutul Australian pentru Bioinginerie şi Nanotehnologie

Gelul cu venin este testat acum în proceduri preclinice, iar oamenii de știință analizează, totodată, posibilitatea ca acesta să poată fi utilizat pentru tratarea arsurilor şi a altor leziuni traumatice. 

Studiul poate fi citit aici: Snake Venom Hydrogels as a Rapid Hemostatic Agent for Uncontrolled Bleeding - Yegappan - - Advanced Healthcare Materials - Wiley Online Library

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri