Pe lângă resursele nucleare, avem resursele din Marea Neagră. Aceste resurse de gaze și cele energetice ale vânturilor din Marea Neagră, pot face diferența.
Primele gaze naturale din Marea Neagră sunt din perimetrul Ana-Doina, care vor intra în sistemul național de transport, sper la începutul anului viitor. Este vorba despre investiția celor de la Black Sea Oil&Gas, de circa un miliard de metri cubi de gaze anual, care ar trebui să intre anul viitor în sistemul național de transport. Este un perimetru mai mic dar este un prim început.
Toți ne gândim la perimetrul Neptun Deep, perimetrul acela mare, de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi, vorbim de exploatarea a circa 10 miliarde de metri cubi anual, practic cât producem la momentul actual. Acolo este vorba de independența energetică, de independența în aprovizionarea cu gaze naturale și ce vom face cu acele gaze naturale. Decizia de exploatare trebuie luată anul viitor, vorbim de exploatarea gazelor în 2026. Avem timp până în 2026 să construim capacități de producție, de energe electriică pe gaze naturale și complexul energetic Oltenia are un proces de restructurare în aprobare la Comisia Europeană și suntem foarte aproape de a finaliza acest lucru. Deci vom construi capacități de producție la complexul energetic Oltenia. Și la termocentrala de la Paroșeni o să avem o retehnologizare, de 200 MW de gaze naturale, situl stragetic de la Mintia, unde am propus minim 800 MW, identificăm și alte situri, astefel încât să folosim cât mai mult gaz românesc.
Îmi doresc ca la sfârșitul anului viitor să dăm în funcțiune construcția de la Iernut, întârziată foarte mult timp. Un consorțiu care, după părerea mea, a fost complet neserios și o conducere a Romgazului care nu a urmărit aceste lucrări. Dar vreau și folosirea gazului și în petrochimie. Vreau ca investițiile să demareze și să aducem acel gaz din Marea Neagră", a spus Virgil Popescu la prima conferinţă naţională "România Inteligentă", ce poartă numele "Independenţă sau interconectivitate? Drumul gazelor - de la sursă, la resursă"
Conferinţa naţională "România Inteligentă"
Antena 3, singurul canal de știri din România partener al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul, organizează conferință națională "Independență sau interconectivitate? Drumul gazelor - de la sursă, la resursă".
Lista invitaţilor
Pe lângă ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi şeful Transgaz, Ion Sterian, la conferinţa "România Inteligentă" participă şi următorii invitaţi:
- Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze - FPPG;
- Răzvan Popescu, CFO Romgaz;
- Mihai Leontin Leahu, director general adjunct al Transgaz;
- Silvia Dinică - preşedintele Comisiei Economice, de Industrii şi Servicii din Senatul României;
- Andreea Negru - Purtător de cuvânt Romgaz;
- Alin Popescu - Senior Public Affairs Specialist la Federația Patronală Petrol și Gaze – FPPG;
- Răzvan Nicolescu - CEO Clean Path Initiative;
- Tanczos Barna - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
- Zoltan Nagy-Bege - vicepreşedinte la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).