Episodul în care procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreședintele CSM, apare filmat de un echipaj de poliție în timp ce făcea uz de calitatea sa de magistrat, după ce a fost oprit în trafic, amintește de un alt eveniment asemănător, soldat, în luna martie a acestui an, cu excluderea din magistratură a unui alt procuror. Este vorba despre Mihai Laurențiu Vasilescu, sancționat cu excluderea din profesie după ce, în 2018, a fost oprit de un echipaj de poliție rutieră și amendat pentru mai multe contravenții la legislația rutieră.
Cele două evenimente seamănă până într-un punct. Astfel, prin hotărârea Secției de Procurori de la CSM din 8 martie 2023, procurorul Vasilescu a fost găsit vinovat pentru „folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil pentru soluționarea unor cereri (…) altfel decât în limita cadrului legal pentru toți cetățenii”. Mai exact, acesta a făcut uz de legitimație și i-a acuzat pe polițiști că l-au împiedicat să instrumenteze dosarele pe care le avea în lucru, întrucât l-au oprit în trafic. Mai mult, acesta a sunat la conducerea Parchetului pentru a-l ajuta în soluționarea incidentului.
„Mă cunoaște toată poliția din județ”
Daniel Horodniceanu, pe de altă parte, a fost oprit de o patrulă a poliției rurale, deoarece ar fi depășit viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care se deplasa și pentru că s-a angajat în depășirea mașinii de poliție fără să efectueze semnalul regulamentar. Dialogul cu agenții de poliție pare să fi urmat același tipar ca și în cazul „Vasilescu”. Vicepreședintele CSM le-a transmis agenților: „V-am spus cine sunt? Sunt procurorul șef Horodniceanu de la crimă organizată. Nu mă cunoașteți? (…) Eu am să vă dau legitimația mea de procuror și am să vă mai întreb o dată de ce m-ați oprit. (…) Vreți să vă învăț eu cum să vă faceți treaba? Sunt procuror de 25 de ani, dumneata de când ești polițist? (…) Nu văd cum ați putea avea tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a țării. (…) Eu, oricum, mâine mă duc să mă văd cu Gîtlan (Costel Gîtlan, inspectorul șef al IPJ Iași – n.red.). Eu sunt în măsură să fac orice. Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”.
Pentru un astfel de comportament, dar la care se adaugă și alte acuzații, procurorul Vasilescu a fost exclus din magistratură, chiar de către Secția de Procurori de la CSM, condusă de Daniel Horodniceanu. Atitudinea vicepreședintelui CSM intră, potrivit juriștilor, sub incidența literei „m” a articolului 271 din noul statut al judecătorilor și procurorilor, conform căruia constituie abatere disciplinară folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților, altfel decât în limita cadrului legal pentru toți cetățenii.
Diferențe între cele două cazuri
Privind, însă, în profunzime acest incident, cele două cazuri sunt diferite în dinamica lor, precum și în deznodământul final. Daniel Horodniceanu a fost oprit sub pretextul că a depășit viteza legală de 50 km/h. Această pretinsă abatere nu a fost constatată cu ajutorul vreunui mijloc omologat de măsurare, ci a fost stabilită „ochiometric”. Mașina poliției rula, în acel moment, cu 70 km/h, conform spuselor agentului, când autoturismul condus de Daniel Horodniceanu s-a angajat în depășirea autoutilitarei.
Vicepreședintele CSM a fost tras pe dreapta, însă, pentru că șoferul mașinii de poliție ar fi observat în oglinda retrovizoare că Horodniceanu nu a semnalizat manevra de depășire. Dialogul cu vicepreședintele CSM a fost filmat cu ajutorul unui dispozitiv neomologat (cel mai probabil cu telefonul personal), și nu cu un dispozitiv de tip body-cam, cu care este dotată Poliția Română.
Spre deosebire de Vasilescu, Horodniceanu nu a refuzat să se legitimeze. În filmare se poate observa că el a înmânat legitimația de serviciu, cartea de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare. Ulterior, a predat și poliția RCA.
Dacă faptele puteau fi probate, nu avea cum să scape de amendă
O altă diferență între cele două incidente este că Daniel Horodniceanu nu a fost sancționat contravențional de agenții care l-au oprit. El a primit doar un avertisment. Asta, chiar dacă legislația privind circulația rutieră prevede sancționarea cu opt puncte de amendă și patru puncte de penalizare depășirea limitei legale de viteza cu 31-40 km/h. Faptă care nu a putut fi, însă, dovedită de polițiști.
Apoi, același Cod rutier prevede că se sancționează cu amenda prevăzută de Clasa I de sancțiuni (2-3 puncte amendă) nerespectarea obligației de semnalizare a manevrei schimbării direcției de mers. Vicepreședintele CSM a primit, pentru această abatere, doar avertisment.
Soarta lui Horodniceanu, de competența secției conduse de Horodniceanu
„În urma apariției înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliție, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție”, transmite Inspecția Judiciară, printr-un comunicat de presă.
De asemenea, și CSM arată că, „pentru consolidarea încrederii în sistemul judiciar, exclusiv în temeiul legii și în afara oricăror influențe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora la nivelul Consiliului, potrivit competențelor sale legale”.
Secția pentru Procurori de la CSM, entitatea care ar urma, în primă instanță, să decidă cu privire la o posibilă abatere disciplinară săvârțită în acest caz și care să dispună o eventuală sancțiune disciplinară este condusă, în acest moment, chiar de Daniel Horodniceanu, în calitatea sa de vicepreședinte al CSM.