Jurnalul.ro Fun VIDEO - Caprele, ca şi câinii sau caii, au capacitatea de a comunica cu fiinţa umană (studiu)

VIDEO - Caprele, ca şi câinii sau caii, au capacitatea de a comunica cu fiinţa umană (studiu)

Când cineva îşi propune să aibă o mascotă dintre cele care privesc omul în ochi şi interacţionează cu el, mai întâi îi vin în minte câinele sau pisica, dar ar mai fi un animal deosebit de inteligent: capra. Desigur, ar fi ceva neobişnuit să se ţină o capră în casă, dar cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au semnalat deja cu mai mult timp în urmă că acest animal este mult mai inteligent decât se credea, pentru că învaţă să rezolve sarcini complexe şi îşi poate aminti cum să le rezolve chiar şi după zece luni. În plus, după cum spun acum oamenii de ştiinţă de la aceeaşi instituţie, caprinele au capacitatea de a comunica cu omul ca şi câinii sau caii, relatează cotidianul spaniol ABC.

Caprele răspund oamenilor privindu-i când se confruntă cu o problemă pe care nu o pot rezolva singure, iar răspunsurile lor se schimbă în funcţie de atitudinea persoanei, semnalează cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe Biologice şi Chimice din cadrul universităţii londoneze, într-un nou articol publicat în revista Biology Letters.

În cursul cercetărilor, oamenii de ştiinţă au antrenat caprele să scoată capacul unei cutii în schimbul primirii unei recompense. În proba finală, au făcut ca recompensa să fie inaccesibilă şi au înregistrat reacţia caprelor faţă de persoanele care efectuau experimentul, ce stăteau faţă în faţă cu ele sau cu spatele la ele.

Caprele îşi îndreptau privirile, alternativ, spre recompensa inaccesibilă şi spre persoanele care efectuau experimentul. De asemenea, priveau mai frecvent şi mai mult timp spre persoana care stătea faţă în faţă cu ele decât spre persoanele care stăteau cu spatele.

Potrivit principalului autor al studiului, Christian Nawroth, "caprele privesc oamenii tot aşa cum fac câinii când, de exemplu, cer bunătăţi la care nu ajung". "Rezultatele noastre oferă o puternică dovadă de comunicare complexă adresată fiinţelor umane în cazul unei specii care a fost domesticită în primul rând pentru producţia agricolă şi prezintă similitudini cu animalele crescute pentru a deveni mascote sau animale de muncă, precum câinii şi caii", a adăugat acesta.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri