Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Ludovic Orban, la „Ora prim-ministrului”: În construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele

VIDEO. Ludovic Orban, la „Ora prim-ministrului”: În construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele

Camera Deputaților a început, luni, ședința în care premierul Ludovic Orban prezintă stadiul elaborării proiectelor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

Orban este prezent la dezbaterea "Ora prim-ministrului" din Parlament la solicitarea grupului PSD.

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:

„Sincer, sunt un pic nedumerit de această chemare în fața Camerei Deputaților, dar respect instituția și am venit. În ce privește reglementările legale, lucrurile sunt clare: în an electoral – cum e 2020, chiar dacă unii dintre dumneavoastră nu vor alegeri – obligația de depunere a bugetului de stat e ca guvernul să depună proiectul de lege în termen de 15 zile de la învestirea noului guvern. Munca noastră este îngreunată pentru că foarte multe legi adoptate de Parlament au generat cheltuieli suplimentare fără să fie prevăzută sursa de venit și sără să existe vreo bază în veniturile bugetului. În construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele. Orice creștere de venituri va avea la bază eficientizarea ANAF, digitalizarea colectării taxelor și impozitelor, reducerea evaziunii fiscale. Vom asigura resursele pentru cheltuielile cu pensiile și de personal. România, pentru o revenire rapidă din criza economică, are nevoie de investiții publice și trebuie să asigurăm resursele financiare necesare pentru a susține trendul stabilit deja prin bugetul 2020. Țineți cont că va trebui să includem în buget sumele pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene, care vor crește în perioada 2021 – 2023, pentru că noi am crescut absorbția fondurilor europene. Pe lângă proiectele începute în vechiul buget UE, va trebui să pornim proiecte de investiții pe noul buget al UE și din programul de reziliență.”

 Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu, PSD:

„L-am chemat astăzi în Parlament pe Ludovic Orban pentru a explica de ce guvernul incompetent pe care îl conduce i-a lăsat pe români pe cont propriu în fața pandemiei. L-am chemat astăzi pe Ludovic Orban să le spună românilor ce planuri are cu bugetul pe anul viitor. Îi dăm astăzi ocazi să recunoacă intenția PNL de a crește TVA-ul pentru români, într-un moment în care aceștia își permit din ce în ce mai puțin. Să le spună românilor, acum, nu după 6 decembrie, cum guvernul său va crește impozitele pentru oamenii care muncesc în România. În loc să se asigure că, în aceste vremuri grele, cei bogați își plătesc corect taxele. Orice român a înțeles de ce Ludovic Orban și Guvernul său inompetent nu fac public bugetul. Dacă rămân la guvernare, vor mări TVA-ul și vor vinde tot ce a mai rămas de preț din patrimoniul statului, toate companiile românești profitabile. Vor face singurul lucru pe care îl știu – să taie salarii și să facă concedieri. Sunt convins că, în ianuarie, FMI va fi aici, dacă acest guvern incompetent și fără viziune rămâne în funcție. Deja, s-au împrumutat pe bandă rulantă. Împrumuturi de 1.000 de euro pe secundă! Timp de 10 luni de zile! Împrumuturi care vor fi plătite de copiii care astăzi nu merg la școală. Pentur ă așa a vrut acest Guvern! Sunteți singurul Guvern din istorie, care a trecut bugetul țării prin asumare. Ați spus că aveți bani în buget. Ați mințit! Pentru copii, pentru profesori, pentru pensionari nu ați mai avut bani! Nici pentru antreprenori. Nici pentru fermieri. I-ați lăsat să se descurce pe cont propriu. Pentru că ați furat banii! În timp ce îi țineți pe toți românii închiși în case! În timp ce le spuneați că totul va fi bine, că vor fi în siguranță, că vă ocupați de sănătate lor!”

Principalele declarații ale lui Florin Roman, PNL:

„După discursul lui Marcel Ciolacu mi-a venit în gând începutul unei rugăciuni pe care o spunem când eram copil, << Înger, îngerașul meu >>.  Acum am actualizat-o, mi-am dat seama că unii nu au limite. Acum spun << Înger, îngerașul meu, scapă-mă de Pesedeu! >>. Sper că în 6 decembrie vom avea un Parlamentu legitim. Au fost 236 de modificări ale Codului Fiscal în Guvernul PSD și tovarășii socialiști vin să ne vorbească nouă de predictibilitate. Păi ce mesaj ați dat voi investitorilor în cei trei ani de guvernare de beznă pentru România și lumină pentru Liviu Dragnea? Văd că insistați foarte mult pe o retorică de campanie electorală și spuneți că vom crește TVA, deși premierul v-a spus că acest lucru nu se va întâmpla. Eventual vom scădea TVA, pentru că avem un proiect în acest sens și dumneavoastră țineți sub cheie proiectul, la sertar. Ce să spunem celui mai toxic partid din istoria postdecembristă. Ați dai foc finanțelor doar ca să vă răzbunați. Dacă ați fi fost dumneavoastră, deficitul bugetar ar fi ajuns la 16% în vreme de pandemie. Cred că nu mai merită să vă spun că sunteți complet iresponsabili și toxici, dar sunteți și mari mincinoși, pentru că ați promis că veți elimina taxele și birui că nu ați făcut-o. A trebuit să vină PNL. Supra-acciza la carburanți, supraimpozitarea contractelor part-time, taxa din OUG 14, facturi ridicate, taxa pe stâlp. Ați vrut să naționalizați pilonul II de pensie.”

Principalele declarații ale lui Cătălin Drulă, USR:

„Acest buget pentru 2021 trebuie aprobat de un Parlament legitim care va rezulta în urma alegerilor din 6 decembrie. E vorba de un Parlamentu actual care și-a pierdut legitimitatea, care are o majoritate toxică. PSD știe acest lucru, dar dă dovadă de maximă ipocrizie, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului. A trebuit cu toții să așteptăm instalarea Guvernului Grindeanu, ca să primim în parlament bugetul pe 31 ianuarie. Odată cu OUG 13. Dacă PSD face o porcărie, nu înseamnă că PNL trebuie să facă o altă porcărie și nu înseamnă că trebuie să acceptăm în politica românească, pentru că porcăriile sunt cu repetiție. Vedem măsuri adoptate fără niciun fel de consultare. Nu poți deschide de-a valma piețe alimentare și să lași mall-uri și supermarketuri deschise. Nu puteți să vă faceți că nu vedeți pelerinajele. Cât despre proiectul de buget, Alianța USR PLUS își dorește ca transparența în cheltuirea banului public, responsabilitate în cheltuieli. Pensiile și salariile astronomice bugetarilor de lux trebuie să dispară. Aici domnule Orban vreau să vp dau câteva exemple când ați fost pe contrasens cu USR-PLUS. După ce USR a reușit tăierea la zero a fabricii de sinecuri Academia Oamenilor de Știință, în iulie, cu voturile PNL și PSD, această finanțare a fost introdusă prpin lege. Pensiile speciale ale primarilor. Mai sunt mai puțin de două luni până intră în vigoare pensiile. Anul trecut ați vrut să dați OUG ca să le anulați. Acum trebuie să ne spuneți – vreți să dăm sute de milioane pe pensiile speciale sau vreți să le eliminăm? USR PLUS nu va susține introducerea de noi taxe și impozite. Dacă desființăm miile de agenții inutile din statul român, dacă desființăm pușculița PNDL, vom avea bani pentru mărirea salariului minim. România e o țară cu potențial economic enorm care a fost subminată de guvernări și decizii păguboase”.

Principalele declarații ale lui Victor Ponta, Pro România:

„E un lucru foarte bun să vorbim despre economie, nu despre buget. Din păcate, nu vorbim despre criza economică care în 2021 va fi mai dură ca cea din 2010. Culmea e că în 2010 – 2011, când domnul Orban era alături de mine în USL și criticam măsurile Guvernului Băsescu, acum face exact aceleași greșeli, ducându-ne în aceeași criză. Am un mesaj de la copiii noștri care stau acasă, mi-au spus să vă aduc aminte de Pink Floyd - << Leave the kids alone >>. Ludovic, lasă copiii să meargă la școală. De ieri din piață am aceeași dedicație – Ludovic, leave the markets alone – lasă piețele deschise. Am același mesaj de la cei din HORECA, nu îi îngropa, că nu ai cum să îi scoți din groapă de la anul. Lasă-i în pace pe agricultori, pe cei din industria agroalimentară. Deficitul bugetar pe primele nouă luni – 12,5 miliarde euro, mai multe decât guvernul Ponta, Cioloș, Grindeanu și Tudose. Toate în nouă luni! E nevoie pe 6 decembrie să schimbăm ce merge foarte prost. Vreau să vă spun să nu mai acuzați PSD pentru tot ce merge prost, nu de alta dar sunteți în funcție cu voturile PSD-ului. Nu cred că ați uitat acest lucru. Lăsați copiii să meargă la școală, lăsați-ne să funcționăm și dacă nu puteți să ne ajutați, încercați să ne încurcați cât mai puțin.”

Principalele declarații ale lui Benedek Zacharie, UDMR:

„Domnule premier, mi-ar fi plăcut să vă puneți în aplicare principiile de transparență și predictibilitate ca să știm în ce proporție vor fi finanțate persoanele cu handicap, persoanele vârstince și din cămine. Lipsa prognozelor, deși Comisia vă e la îndemână, nu se mai poate invoca niciun joc politic. Oamenii se întreabă care sunt rațiunile celor mai recente măsuri pe care le-ați luat pentru combaterea pandemiei. Cele mai multe sunt excesive, luate fără niciun fel de nuanță și calcul a efectelor pe termen scurte și termen lung. Nu putem fi de acord cu măsura închiderii piețelor, pentru că producătorul autohton nu va mai putea să aibă un loc unde să o vândă. Astfel, afacerile magazinelor vor înflori, mai ales pe seama produselor din import și astfel sărăcim producătorul autohton și îl îmbogățim pe cel din afară. Mai nicăieri în Europa școlile primare nu au fost închise. De ce la noi ați închis absolut toate școlile, fără pregătire și capacitate pentru cadrele didactice de a acționa online? Cum se vor da tezele, cum vor fi clasele unde se va face evaluare? Cum se vor descurca părinții – au timp, au posibilitatea să achiziționeze echipamentele neccesare? Întrebări la care guvernul nu poate să ofere răspunsuri mulțumitoare, pentru că nu este pregătit, iar oamenii vor rămâne cu aceleași întrebări.”

Principalele declarații ale lui Emil Pașcan, PMP:

„Există o realitate de necontestat – pandemia a lovit crunt ecnomia românească. Guvernul estimează un deficit de minim 8%. Alte analize arată deficit de 10%. Aceasta e de fapt factura dură a pandemiei pe care o plătește România. Ca să fim corecți însă 10,1 miliarde euro reprezintă datoria de anul trecut pe care ne-a lăsat-o Viorica Dăncilă și guvernul PSD, datorie lăsată și cu un deficit de 4,59% din PIB în 2019. PMP consideră că viitorul Guvern emanat de o altă configurație parlamentară să propună un nou buget. Majoritatea parlamentară din jurul PSD nu vrea altceva decât și amorseze niște mine bugetare care să explodeze în viitorul țării. În aceste condiții de instabilitate e absurd să asumăm acum construcția unui buget pe 2021. Aș dori să le amintesc de bugetul pe 2019 pe care majoritatea PSD-ALDE și UDMR l-a dezbătut și votat de abia în februarie. Atunci v-ați supus tătucului Dragnea. PMP nu acordă un cec în alb Guvernului Orban sau celor de la PNL. Suntem relativ dezamăgiți de începerea unor investiții în infrastructură. Un buget nu trebuie să fie un simplu act de contabilitate. Anul 2020 a fost marcat de imperativele gestionării unor situații de criză. Bugetul pentru anul 2021 trebuie să fie propus de viitorul Guvern și să fie concentrat pe investiții în infrastructură și pe banii pe care îi vom accesa de la Bruxelles. România are nevoie de politicieni responsabili, de guvernanți capabili care să facă față unor turbulențe date de pandemie.”

Ludovic Orban, răspuns acuzațiilor:

„Dați-mi voie să dau niște răspunsuri. Am să încep prin a vă prezenta situația României în ceea ce privește rata infectărilor cu coronavirus. România se găsește pe locul 18 la infectări, între statele europene. Cu toate acestea, măsurile pe care le folosiți în scop electoral sunt niște măsuri pentru a apăra viața oamenilor. Când ai peste 10.000 de infectări pe zi nu poți să te facic că nu le vezi. Orice măsură pe care o luăm, o luăm doar pentru a salva vieți, doar pentru a reduce numărul românilor care riscă să se infecteze. Pe lunile august, septembrie și octombrie, veniturile bugetului de stat au depășit pe aceleași luni ale lui 2019, iar pe primele 10 luni ale anului au crescut, față de aceeași perioadă în 2019, în plină criză economică provocată de pandemie. Datele la șase luni pe primul semestru arată unde este România, că tot vorbea președintele CDEP de locul în privința creșterii economice. Rata șomajului în Europa este de 7,5%, în timp ce rata în România e în scădere și este de 5,2%. De altfel, vă puteți uita pe REVISAL și să constatați că numărul de angajați în România a crescut. Vă place sau nu vă place, vă spune că numărul de angajați a crescut. În ceea ce privește afirmația prodund mincinoasă că nu am acordat bani către profesori, copii, fermieri – uitați-vă la date, la cifre. Suntem guvernul care a acordat despăgubiri fermierilor care au avut recoltele afectate de secetă. Suntem Guvernul care a acordat despăgubiri pentru cei afectați de inundații. Am avut o strategie coerentă care a permis în perioada de criză maxima economică și perioada de pandemie să nu se piardă legătura între angajați și angajatori, în care am acordat 41,5% din plata salariului brut, celor aflați în șomaj tehnic. Eu cred că despre ceea ce va face PNL trebuie să vorbească PNL, nu PSD. Dacă voiam să luăm purtător de cuvânt de la PSD, îl luam. De altel, ați citit textul în continuare, deși v-am spus clar că nu majorăm taxe și impozite. TVA, încasările pe TVA pe primele 10 luni au crescut cu aproape 10%, în condițiile în care noi am rambursat TVA către companii cu 3 miliarde mai mult decât ați rambursat dumneavoastră. De ce am putut colecta mai mult? Pentru că suntem corecți, pentru că nu am mai tolerat evaziunea fiscală, pentru că nu am mai închis ochii la companiile care nu au plătit TVA.”

Subiecte în articol: parlament ludovic orban buget
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri