Jurnalul.ro Special Anchete Renovarea WC-urilor la Banca Națională: o jumătate de hectar de faianță, 11 kilometri de conducte!

Renovarea WC-urilor la Banca Națională: o jumătate de hectar de faianță, 11 kilometri de conducte!

de Ion Alexandru    |   

O achiziție de lucrări la sediul central al Băncii Naționale, făcută la finalul lunii trecute, arată, în documentația de atribuire, că, practic, grupurile sanitare ale acestei instituții fundamentale a statului român se află într-o stare de degradare alarmantă. De altfel, instalația de încălzire și de ventilație din aceste toalete nu mai funcționează, fiind nemodernizate de aproape 30 de ani, fapt ce a determinat conducerea băncii centrale să treacă la renovarea completă a acestor spații. Aproape două milioane de euro costă lucrările, ele urmând a fi executate de două companii, într-un sediu care, pe de o parte este utilizat ca sediu de birouri pentru instituția bancară a statului român și, pe de altă parte, care reprezintă o clădire monument istoric, clasificat la nivelul maxim de protecție. Motiv pentru care proiectantul, arhitectul și muncitorii vor lucra după încheierea orelor de program sau chiar noaptea. 

 

Banca Națională a României cheltuie aproape 8,8 milioane de lei pentru modernizarea grupurilor sanitare din sediul instituției conduse de Mugur Isărescu, din strada Doamnei, aflată în centrul Capitalei, clădire monument istoric. Achiziția lucrărilor a fost făcută la sfârșitul lunii trecute, înaintea sărbătorilor, contractele fiind atribuit prin procedură simplificată.

Este vorba despre un contract privind modernizarea și îndreptarea neconformităților existente la nivelul grupurilor sanitare din imobilul Băncii Naționale a României, din strada Doamnei, nr. 8, „cu respectarea normelor tehnice în vigoare, pentru a asigura o funcționalitate conformă cu necesitățile actuale din sediul central al  BNR. Conform anunțului privind atribuirea acestui contract de lucrări, sunt vizate refacerea instalației electrice existente, nemodernizată în ultimii 30 de ani, refacerea instalației de ventilație, care este nefuncțională în prezent, refacerea instalației termice, inclusiv prin schimbarea radiatoarelor și a legăturilor la coloane, înlocuirea instalației sanitare existente cu materiale moderne, compatibile între ele, precum și refacerea tuturor finisajelor.

Din documentele care au stat la baza acestei achiziții de lucrări aflăm că spațiile a căror amenajare face obiectul contractului au funcțiunea de grupuri sanitare și se află într-o foarte mică măsură de dușuri sau vestiare. Aceste spații au suprafețe utile variabile și sunt distribuite pe întreaga înălțime a clădirii, compusă din subsol, demisol, parter, mezanin, cinci etaje și o mansardă. 

Grupurile sanitare au, potrivit aceleiași documentații, o organizare și o configurație neregulate. „Finisajele existente ale spațiilor sunt parțial deteriorate și se află într-un stadiu semnificativ de uzură”. Mai exact, uzura se prezintă la pardoselile din granit sau gresie, la pereții placați cu placaje parțiale sau totale din marmură sau faianță, cu vopsitorii de vinarom, la plafoane și la tâmplăria existentă - ușile și ferestrele din lemn.

 

Procedura simplificată, finalizată după mai bine de un an

 

Banca Națională a României a luat decizia să refacă aceste spații încă de la începutul anului trecut, mai exact din 28 februarie 2020, când a publicat pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice) anunțul de participare și documentația de atribuire. Însă după mai bine de un an și o lună, banca centrală a reușit să și încheie acest contract. Pentru aceasta, a fost organizată o procedură simplificată de selecție, iar, la data de 22 aprilie 2021, a fost încheiat contractul nr. 72/P/2021, în valoare de 7.387.794,41 de lei fără TVA, adică 8.791.460,35 de lei cu TVA inclusă (1.831.554,3 euro).

Două companii au fost selectate să presteze aceste servicii. Este vorba despre SC Alcons Engineering SRL și despre SC Pro Arhidesign SRL. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Alcons Engineering SRL are doi asociați, persoane fizice, respectiv Alexandru Leonte (cu 60 la sută din capitalul social) și Bogdan Leonte (cu 40 la sută din capitalul social). În ceea ce privește cea de-a doua companie, SC Pro Arhidesign SRL, aceasta are tot doi asociați persoane fizice, respectiv pe Silvia Oana și Costel Dina.

Monument istoric cu grad maxim de protecție

 

În urmă cu trei ani, Primăria Generală a Capitalei a emis un document din care reiese că imobilul BNR, unde se execută lucrările de modernizare a grupurilor sanitare, este monument istoric. Este vorba despre Certificatul de Urbanism nr. 1718/1663407, din data de 26 octombrie 2018, eliberat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, prin care se certifica faptul că imobilul se află în zona protejată nr. 27 – nucleu monumental Stavropoleos – Subzona Cp4, care are un grad maxim de protecție.

Practic, se protejează valorile arhitectural-urbanistice și de mediu natural în ansamblul său, trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. Potrivit acestui certificat, sunt permise doar intervenții care să conserve și care să potențeze valorile existente.

Imobilul cu pricina este monument istoric denumit „Banca Națională a României (corp nou), clasificat ca atare din prima jumătate a secolului XX, aflându-se pe lista monumentelor istorice 2015, la poziția 859, cod B-II-m-A-18588.

 

Banca Centrală vrea doar materiale și finisaje de categorie superioară

 

Din caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții de lucrări, aflăm că grupurile sanitare din incinta sediului BNR sunt dotate cu lavoare, blaturi din MDF înfoliat, vase și uscătoare, WC-uri și cabine de duș complet echipate cu accesorii. Aceste accesorii constau în oglinzi, port-prosoape, suporturi de hârtie, uscătoare de mâini care toate se află într-o stare semnificativă de uzură. 

De asemenea, instalațiile electrice existente cuprind instalații de iluminat și prize. În ceea ce privește iluminarea, aceasta se realizează cu ajutorul unor corpuri de iluminat fluorescente montate aparent și aparataj de comandă montat prin îngropare.

În privința instalațiilor termice și de ventilație, se menționează în caietul de sarcini că încălzirea grupurilor sanitare din sediul Băncii Naționale a României se realizează cu radiatoare confecționate din fontă, racordate la sistemul de încălzire care deservește întregul imobil, constând într-o centrală termică. „În prezent, sistemul de ventilație al grupurilor sanitare este nefuncțional”, se arată în documentația citată.

Obiectul principal al contractului de lucrări este modernizarea acestor sisteme, fără ca soluția tehnică ce va fi implementată să aducă modificări la structura de rezistență a construcției. Pentru aceasta, între Banca Națională a României și companiile care vor lucra la acest proiect va fi semnat un angajament de confidențialitate, iar beneficiarul va pune la dispoziția contractanților releveele grupurilor sanitare existente.

În ceea ce privește arhitectura, cerințele BNR sunt foarte stricte. Spre exemplu, se dorește înlocuirea tavanelor false pe plasă cu unele din gips-carton. Noile finisaje urmează a fi realizate din materiale de o calitate superioară, iar pardoselile se vor executa din plăci de granit compozit. Pereții vor fi prevăzuți cu placaje din granit sau marmură de tip compozit. Excepție de la această regulă vor face numai spațiile amplasate la subsol, ai căror pereți vor fi placați cu placaje ceramice din gresie și faianță.

De asemenea, se mai cere ca tavanele să fie finisate cu vopseluri lavabile rezistente la umezeală, iar tâmplăria interioară existentă trebui să fie înlocuită cu elemente noi, compatibile ca alcătuire și ca aspect general cu cea existentă, care urmează a fi demontată. 

Companiile angajate să execute aceste lucrări trebuie să analizeze configurația actuală a grupurilor sanitare și trebuie, de asemenea, să propună o configurație funcțională optimă și o „reprezentare pe sexele corespunzătoare”.

 

Doar „producători consacrați”

 

Astfel, grupurile sanitare urmează să fie complet echipate cu obiecte sanitare și accesorii „de calitatea I”, care să cuprindă repere stricte. Vasele de WC, lavoarele (încastrate în blaturi), oglinzile, bateriile de alimentare de tip monocomandă, trebuie să fie dotări și echipamente oferite de „producători consacrați”.

Instalațiile electrice trebuie să devină rezultatul unei soluții de iluminat care să cuprindă corpuri de iluminat cu LED, rezistente la umezeală. „Se va avea în vedere ca toate aparatele electrice prevăzute să fie de tip modular și să se încadreze în aceeași gamă de fabricație”, se mai arată în documentația de atribuire.

La capitolul „instalațiile termice și de ventilație”, cerințele vizează înlocuirea radiatoarelor existente cu corpuri statice de tip radiator noi, care să fie racordate la instalația termică a clădirii, Aceste radiatoare trebuie să fie prevăzute cu robinet termostat și cu robinet de reglaj. „Pentru asigurarea parametrilor de igienă și confort necesari, proiectul va cuprinde soluția pentru ventilarea corespunzătoare a grupurilor sanitare. În acest sens, contractantul va analiza sistemul de ventilație existent și va prezenta soluția pentru realizarea ventilației în grupurile sanitare modernizate, prin intermediul unor guri de aspirație racordate la o nouă tubulatură, grile de transfer în uși și ventilatoare de evacuare aer amplasate pe terasele imobilului. Se va avea în vedere ca sistemul de ventilație să fie unul silențios”, subliniază reprezentanții Băncii Naționale a României în cuprinsul caietului de sarcini. 

 

 

Se va lucra după program și noaptea

 

Autoritatea contractantă atrage atenția companiilor care vor executa modernizarea grupurilor sanitare că amplasamentul „nu este lipsit de sarcini”. Ca atare, „lucrările se vor executa cu preponderență în afara orelor de program sau noaptea”. Iar garanția lucrărilor trebuie să fie de minimum trei ani.

În anexele care însoțesc caietul de sarcini sunt prezentate și cantitățile prevăzute de BNR pentru acest proiect de modernizare. Redăm, în cele ce urmează, câteva elemente semnificative, pentru a se înțelege despre ce lucrare este vorba.

Astfel, urmează să se desfacă 5.460 de metri pătrați de placaje de faianță, gresie, ceramică și pardoseală. Se vor desface 820 de metri pătrați de tencuială. Se va turna șapă pe 820 de metri pătrați se vor reface tot 820 de metri pătrați de tavane suspendate.

Urmează să fie placați cu plăci compozite 5.600 de metri pătrați de pereți, iar alți 902 metri pătrați urmează să fie placați cu marmură. Ușile din lemn au o suprafață de 325,82 de metri pătrați, la care se adaugă 67,20 de metri pătrați de uși metalice. 

Alți 820 de metri pătrați vor reprezenta hidroizolația. Vor exista 4.800 de metri de tub izolat de protecție, 10.900 de metri de conducte de cupru, 336 de întrerupătoare, 34 de comutatoare, 80 de prize, 84 de radiatoare, 11 căzi de duș pătrate, patru căzi de duș cu cabină din sticlă, 11 lavoare din porțelan sanitar fixate pe semipicioare, 95 de lavoare din porțelan sanitar încastrate, patru lavoare din corian turnat în blat corian, două spălătoare, 119 vase de closet complet echipate, 17 pisoare, 11 etajere, 45 de oglinzi, 15 săpuniere cromate și 131 de cuiere cromate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri