Jucătorii de tenis chinezi nu au avut până acum rezultate remarcabile în circuitul de elită al tenisului, dar descoperirea lui Wu, în vârstă de 23 de ani, ar putea inspira generațiile viitoare din națiunea din Asia de Est.
Înainte de această săptămână, niciun chinez nu ajunsese vreodată într-o finală la nivel de turneu în era profesionistă și nici nu învinsese un adversar din top 10.
Wu, originar din orașul estic Hangzhou, a reușit ambele, după ce l-a învins pe americanul Taylor Fritz, numărul opt mondial, în semifinalele de la Dallas.
"Am făcut istorie aici pentru țara mea și pentru casa mea", a declarat Wu la ceremonia de decernare a trofeului, citat de site-ul oficial al ATP.
"Sunt foarte mândru de mine și în special le mulțumesc tuturor fanilor și echipei mele care au venit aici să mă susțină.
"Nu aș fi putut face asta fără niciunul dintre voi".
Împotriva lui Isner, posesor a 16 titluri și a unuia dintre cele mai temute servicii din circuit, Wu a avut de muncit serios pentru a scrie istorie pentru țara sa.
Isner a reușit 44 de ași și a avut minge de meci în la capătul setului doi, când Wu a servit pentru a rămâne în meci, la 6-5 pentru american.
Asta după ce în primul set, chinezul a ratat o minge de break și set, pierzând în cele din urmă la tiebreak.
După trei seturi în care fiecare jucător și-a valorificat toate serviciile, fiind înregistrate doar 5 șanse de break, tiebreak-ul decisivului a fost unul dramatic.
Primul care a avut minge de meci a fost Isner, după ce fiecare jucător și câștigat punctul pe serviciu. A urmat imediat de Wu, după care cei doi au mai avut fiecare, alternativ, alte câte două șanse de a închide partida.
Wu a realizat primul minibreak, și a servit din nou pentru meci, dar și-a cedat puctul, însă a fost cel care a reușit să câștige a cincea sa minge de meci, închizând partida după 3 ore de joc.
"Nu știu câte mingi de meci am avut, sunt sigur că sunt multe", a declarat Isner.
"Jur că am crezut că am câștigat meciul de câteva ori ... Sportul poate fi brutal.
"Este un jucător incredibil și un talent foarte bun".
Lunea trecută, Wu a devenit al doilea chinez care a intrat în top 100 mondial și acum va urca până pe 57.
Clasat în afara topului 1.000 în aprilie anul trecut, Wu s-a calificat la US Open și a câștigat două meciuri de pe tabloul principal, devenind primul chinez care a ajuns în turul al treilea al unui Grand Slam din 1938.
Jucătoarele din China au avut mult mai mult succes în tenisul de elită, Li Na, care s-a retras, devenind prima câștigătoare de Grand Slam la simplu a țării, la Roland Garros, în 2011, și adăugând un alt titlu major la Australian Open, în 2014.
O nouă generație de jucători apare însă și în circuitul masculin, inclusiv Zhang Zhizhen, numărul 92 mondial, și Shang Juncheng, în vârstă de 18 ani, care a devenit primul chinez din era profesionistă care a câștigat un meci pe tabloul principal la Australian Open, luna trecută.
(sursa: Mediafax)