Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua “Z” pentru Guvern. Nicio mișcare a PSD până la decizia CCR. Ponta trece la amenințări

Ziua “Z” pentru Guvern. Nicio mișcare a PSD până la decizia CCR. Ponta trece la amenințări

de Ion Alexandru    |   

În așteptarea unei decizii a Curții Constituționale, pe marginea refuzului președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari, PSD strânge rândurile și încearcă să adune cât mai multe voturi, în eventualitatea în care va fi nevoit să se prezinte cu Guvernul în Parlament sau dacă PNL depune moțiunea de cenzură. Victor Ponta amenință că, dacă Dăncilă nu vine, mâine, cu un Guvern restructurat, partidul său va vota moțiunea de cenzură. Însă primul semnal concret cu privire la zona în care se “joacă” l-au dat Minoritățile Naționale, care au anunțat că au semnat Pactul propus de Viorica Dăncilă, cu privire la pensiile și salariile românilor. Al doilea semnal îl dă unul dintre membrii ALDE, Alexandru Băișanu, care a acceptat propunerea de a face parte din Guvern, care a anunțat că cinci deputați ai formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu urmează să demisioneze din partid.

 

Ceea ce “Jurnalul” a preconizat de ieri se va și întâmpla. Viorica Dăncilă așteaptă decizia CCR, de mâine, pentru a vedea dacă va fi nevoită să se prezinte în Parlament, cu un guvern restructurat, sau dacă judecătorii îl vor obliga pe Klaus Iohannis să numească miniștrii interimari. Tocmai de aceea PSD se va reuni, mâine seară, într-o ședință a Comitetului Executiv Național, pentru a stabili calea de urmat, în funcție de decizia Curții. Imediat însă, după ce s-a anunțat ședința CEx de la PSD, Victor Ponta a decis să o amenințe pe Viorica Dăncilă cu moțiunea de cenzură. Liderul Pro România îi forțează mâna premierului și îi transmite că, dacă nu vine mâine în Parlament, cu un Guvern restructurat, partidul acestuia se “vede nevoit” să voteze moțiunea de cenzură pe care “speră” că o va depune PNL.

Speculând acest moment, USR a convocat partidele din Opoziție, pentru astăzi, la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, pentru a negocia termenii depunerii moțiunii de cenzură cât mai grabnic cu putință. Demersul pare a fi, însă, anulat chiar de către liderul PNL, Ludovic Orban, care a subliniat că moțiunea de cenzură nu va fi depusă până când nu se vor strânge cel puțin 233 de semnături.

 

Minoritățile au semnat Pactul

În acest timp, Viorica Dăncilă face pași importanți în adunarea în jurul PSD a cât mai mulți susținători, în eventualitatea unui vot în Parlament, fie că este vorba despre restructurare, fie că este vorba despre moțiune. Pactul inițiat de premier, cu privire la angajamentul cerut partidelor ca, indiferent de culoarea viitorului guvern, să nu se taie pensiile și salariile, a fost semnat, ieri, de Grupul Minorităților Naționale din Camera Deputaților. Semnal extrem de important, având în vedere că acest grup numără 17 deputați. Și, mai mult, nu este exclus ca acest Pact să fie semnat și de Pro România, în ciuda declarațiilor “războinice” ale lui Victor Ponta.

Apoi, tot ieri, Alexandru Băișanu, membru ALDE, propus să facă parte din Guvernul Dăncilă, a dezvăluit că, zilele acestea, ALDE va rămâne fără grup parlamentar și la Camera Deputaților, după ce cinci deputați urmează să demisioneze din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

 

ALDE se destramă încet, dar sigur

Iar lucrurile în privința intrării ALDE în Opoziție se complică și mai mult, după ce filiala Dolj a partidului, dizolvată prin decizia Biroului Politic Executiv, după ce membrii au votat o rezoluție prin care cer organizarea unui congres, i-a transmis lui Tăriceanu o scrisoare deschisă în care îl acuză pe acesta de tranzacționism politic. Este a doua filială care se opune noii linii politice trasate de Călin Popescu Tăriceanu, după ALDE Prahova, care a votat pentru mandatarea Grațielei Gavrilescu să ocupe funcția de vicepremier în Guvernul Dăncilă.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri