Guvernul nu poate creste legal salariile bugetarilor daca nu va face noi disponibilizari astfel incat sa se incadreze in suma totala alocata prin buget pentru cheltuieli de personal, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Cheltuielile de personal in sectorul bugetar sunt stabilite la 39,8 miliarde de lei in acest an, potrivit legii bugetului. Un calcul simplu rezulta ca o reintregire a salariilor, printr-o majorare cu 16%, care sa respecte conditia legala de mentinere a cheltuielilor nominale cu personalul, ar echivala cu disponibilizarea a circa 190.000 de angajati din sectorul public, dintr-un total de aproximativ 1,2 milioane de angajati.
Ce prevede legea
"Legea responsabilitatii fiscale spune clar ca Guvernul nu poate sa creasca in timpul anului cheltuiala pentru personal stabilita prin buget. Intrucat cheltuiala cu personalul este un produs a doi factori, orice crestere salariala din timpul anului inseamna automat o reducere a numarului de angajati, altfel se depaseste suma programata in buget, ceea ce nu este permis de lege", a explicat Dumitru, dupa un seminar economic organizat la BNR. Acesta a mai adaugat ca Guvernul are obligatia sa respecte si termenul de 180 de zile inainte de alegeri, stabilit tot de legea responsabilitatii fiscale, dupa care sunt interzise orice majorari salariale.
Articolul 9 alineatul 1 al legii responsabilitatii fiscal-bugetare indica, fara echivoc, ca: "Nu pot fi promovate acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de incetarea mandatului Guvernului, in conformitate cu art.110, alin.(1) din Constitutia Romaniei sau de incetarea mandatului conducatorilor alesi ai administratiei publice locale care conduc la cresterea cheltuielilor de personal in sectorul bugetar".
Promisiune electorala
Primul care a vorbit de majorarea salariilor a fost presedintele Traian Basescu, care a spus in Parlament ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor. "Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra pentru ca undeva in jurul date de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor", le-a spus Traian Basescu parlamentarilor pe 7 martie. Insa, premierul Ungureanu sustine ca declaratiile sustinute de presedintele Traian Basescu privind recuperarea salariala pentru bugetari nu au reprezentat o promisiune, ci un mesaj transmis Parlamentului bazat pe programul de guvernare.
"Nu am facut o promisiune si nici presedintele, s-a adresat de la tribuna Parlamentului catre membrii corpului legislativ si executiv, punand degetul pe programul de guvernare. Nu mergem mai departe de cat ne tin fortele. Nimeni nu a iesit sa spuna ca va da de maine, nimeni nu se joaca cu promisiuni. Eu nu sunt conditionat de alegerile din iunie", a spus Ungureanu la o emisiune TV.
Pe de alta parte, el a recunoscut ca sunt cautate solutii pentru bugetari, care ar fi categoria cea mai afectata de criza economica.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%.
In ultima scrisoare de intentie convenita de autoritatile romane cu FMI se spune ca politica de austeritate pe partea de cheltuieli publice va trebui sa continue, iar salariile bugetarilor si pensiile din sistemul public raman inghetate, documentul reiterand astfel pozitia prezentata in scrisorile anterioare catre Fond.