Creanţele neîncasate sunt principalul pericol la care sunt expuse firmele din sectorul privat, acestea ameninţând grav lichidităţile a circa 80% din firme.
"De la începutul anului până în prezent, cele mai frecvente au fost cazurile în care debitorul a înregistrat dificultăţi financiare majore care i-au afectat întregul patrimoniu (40%), pe locul al doilea aflându-se situaţiile în care firma a intrat în procedura de faliment închisă prin sentinţă judecătorească (28% din cazuri)", a arătat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit. Cazurile în care firma debitoare a fost dizolvată sau lichidată reprezintă aproximativ 12% dintre situaţiile care conduc la existenţa creanţelor neîncasate, arată studiile efectuate de compania de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit R&M Audit.
Lipsa de lichidităţi s-a resimţit încă de anul trecut şi prin efectul său în spirală în România a determinat scumpirea creditelor, fapt care a contribuit în continuare la accentuarea lipsei de lichidităţi necesare oricărei companii pentru a-şi derula activitatea. Pe parcursul acestui an, problemele s-au acutizat, iar dificultăţile financiare ale oricărei companii s-au propagat asupra partenerilor de afaceri, contractele nederulate şi facturile neîncasate afectând firmele în egală măsură.
Citește pe Antena3.ro