x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autorităţile zboară 4.000 de directori

Autorităţile zboară 4.000 de directori

25 Apr 2009   •   00:00
Autorităţile zboară 4.000 de directori
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul National

Eşaloanele doi şi trei din PD-L şi PSD au de acum acces liber la ocuparea de funcţii la nivelul direcţiilor şi serviciilor deconcertate la nivel judeţean. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi înlocuiţi 4.000 de directori.



Conform Ordonanţei privind deconcertatele, urmează să fie schimbaţi şefii locali ai instituţiilor subordonate ministerelor Sănătăţii, Culturii, IMM, Muncii, Tineretului şi Sportului, Finanţelor, Agriculturii, Mediului, Secretariatul General al Guvernului, Economiei şi Comunicaţiilor.

Până acum, au fost trimise la nivel naţional peste 1.000 de preavize actualului management la unităţile subordonate Agriculturii şi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Însă pe listă mai urmează direcţiile şi casele de sănătate publică, direcţii de muncă precum şi alte instituţii.

Sindicatele critică actul legislativ, spunând că Guvernul îşi va subordona politic şi economic activitatea instituţiilor publice şi va duce la corupţie mai mare. PNL a anunţat că se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constituţională.

FUNCŢIA, CIRCUMSTANŢĂ EXCEPŢIONALĂ
Legea transparenţei decizionale cere ca proiectele să fie discutate cu partenerii, să fie afişate şi transmise către mass-media. Totuşi, nota de fundamentare face trimitere la un articol care precizează că, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public.

"În jur de 680-700 de persoane aflate la conducerea structurilor judeţene aflate în subordonarea Ministerului Agriculturii au fost notificate, prin fax şi email, cu preaviz de 30 de zile", a spus Liviu Harbuz, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

DESFIINŢĂRI PE BANDĂ
Directorii care au primit deciziile sunt de la conducerile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Autoritatea Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ), Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA), Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor (INCS), precum şi de la oficiile de studii pedologice şi agrochimice, de la direcţiile silvice judeţene, inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare.

La APIA vor fi desfiinţate 84 de posturi, la APDRP - 42. Ministerul Culturii urmează şi el să demită 37 de directori ai direcţiilor judeţene de cultură şi va organiza concurs pentru ocuparea a 42 de posturi la nivel naţional. Alţi 55 de şefi de la comisariatele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au primit notificări, ca şi 51 din şefii serviciilor teritoriale ale Gărzii de Mediu.

Pentru cei 13 directori ai oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperaţie nu au fost emise preavize, aceştia fiind interimari. Alte 310 preavize au fost trimise de ANAF, câte şapte în fiecare judeţ, potrivit lui Sorin Blejnar, preşedintele instituţiei. Cei demişi sunt directorul general al Finanţelor publice judeţene şi doi directori din subordinea acestuia, comisarul general al Gărzii Financiare şi adjunctul, şeful Vămii judeţene şi adjunctul acestuia. Pe lângă aceştia, au mai primit preaviz 16 directori din cadrul unor structuri suplimentare ale Vămii.

PĂZEA! VIN AI NOŞTRI!
Concomitent vor fi înfiinţate funcţii de director coordonator şi director coordonator adjunct. Numirile vor fi decise pe bază de proiect de management pe o perioadă de maximum patru ani. De asemenea, vor fi încheiate contracte de management pe patru ani, cu indicatori de performanţă. Directorii vor fi numiţi în urma evaluării cunoştinţelor lor şi abilităţilor manageriale.

Numirea, însă, va fi făcută prin act administrativ al conducătorului instituţiei sau autorităţii publice ierarhic superioare. Ba, mai mult, ordonanţa n-a fost discutată cu sindicatele, organizaţiile neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate "pentru evitarea atingerii interesului public", conform notei de fundamentare, obţinută de Mediafax.

În plus, directorii care preiau serviciile deconcertate se angajează şi să elaboreze strategii conforme politicii Guvernului, fiind schimbaţi dacă sunt consideraţi "necorespunzători". Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, a anunţat că va sesiza Avocatul Poporului, iar circa 1.000 de directori-sindicalişti vor fi sprijiniţi de avocaţii SNFP.

Oprescu a mai spus că "în teritoriu există o confruntare între diferiţi oameni de afaceri ? unii dintre ei, care au fost sancţionaţi chiar de instituţii precum Garda Financiară sau Protecţia Consumatorului, care vor să preia controlul în instituţiile publice". Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a spus şi el că ordonanţa "creează premisele unei mafii locale". Hossu estimează 4.000 de disponibilizaţi, dublu faţă de Oprescu.


Inspectorii, evaluaţi
Şefii inspectoratelor şcolare vor fi evaluaţi, iar cei care nu au performanţă vor fi demişi, a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Pentru ocuparea posturilor se va organiza din nou concurs, a completat ministrul. "Vom face o evaluare în urma căreia vom stabili cum vom proceda în legătură cu demiterea şefilor inspectoratelor şcolare.

În prezent, şefii inspectoratelor fac mai mult politică decât stimulează performanţa în învăţământ", a declarat Ecaterina Andronescu. Decizia de demitere se adresează inspectorilor şcolari generali şi adjuncţi, care vor fi numiţi prin ordin de ministru. Andronescu a spus însă că nu vor fi schimbaţi şi directorii de şcoli.
Eugenia Mihalcea

×
Subiecte în articol: economic