x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile îşi menţin expunerea pe România

Băncile îşi menţin expunerea pe România

de Daniela Ivan    |    07 Feb 2011   •   14:44

“Avem în vedere să continuăm acordul de la Viena, probabil cu revizuirea parametrilor, asta însemnând o reducere progresivă a expunerilor. Este normal să fie aşa, momentul acut al crizei a fost depăşit, băncile şi-au facut datoria şi în mod normal au şi ele nevoie de o mai mare flexibilitate de a-şi gestiona eficient fondurile", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Acesta a mai precizat că noul acord cu băncile a fost semnat şi că menţinerea acordului de la Viena face parte din această înţelegere. Motivul păstrării acestui acord este că piaţa financiară românească este puţin adâncă şi orice trimitere mai mare de bani la băncile mamă ar destabiliza-o.

Grupurile mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat la Viena, în august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea expunerii pe piaţa românească la nivelul din martie şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

 Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România.

Pe de altă parte, guvernatorul consideră că sisitemul bancar are un exces de lichiditate, care, însă, este concentrat la 4-5 bănci, care sunt reticente în a da fonduri altor instituţii de credit.

“Excesul de lichiditate este concentrat la 4-5 bănci, reticente în a da fonduri altor bănci.

 Situaţia de pe piaţa monetară se va îmbunătăţi, în sensul ca lichiditatea pe care băncile o au în prezent într-un relativ exces va fi utilizata. Nu apare la nivelul tuturor băncilor", a spus Isărescu. El a mai declarat că BNR s-a angajat să îmbunaţească accesul băncilor la lichiditate, inclusiv prin operaţiuni de refinanţare ale BNR. “Suntem deocamdată în poziţia de debitor, aşa cu sume mici, dar pe măsură ce băncile vor relua creditarea, această poziţie se va disipa. Banii vor fi oferiţi băncilor la dobânda de politica monetară, care este în prezent de 6,25%. Suntem gata sa acordăm împrumuturi cu dobânzi de 6,25% pentru a le mări lichiditatea, pe un evantai mai larg de garanţii”, a spus guvernatorul.

Băncile au plasat anul trecut la BNR în cadrul facilităţii de depozite pe o zi 387,29 miliarde de lei, de aproape şapte ori mai mult decât în 2009, ceea ce indică un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 miliarde de lei.

Guvernatorul Isărescu a mai precizat ca România nu a mai avut nevoie de ultima tranşă de la FMI, în valoare de circa 1 miliard de euro, pentru ca rezervele valutare ale BNR au crescut în ianuarie cu 257 milioane de euro si au ajuns la 32,68 miliarde euro, cu mult peste nivelul altor state din jurul nostru.

×