Estimările arată că dobânda la depozite a BCE va crește dobânzile la depozite până la 2,5% până în martie 2023, peste prognozele anterioare de 1,5%.
Inflația a urcat la o cifră record de 10% în septembrie 2022, peste ținta stabilită de Banca Centrală Europeană, de 2%.
Însă analiștii nu cred că majorarea dobânzilor va fi oprită dacă zona euro intră în recesiune. Cu toate acestea, BCE a început să aplice aceleași acțiuni ca Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite.
Previziunile mai arată că dobânzile vor începe să scadă abia în iulie 2024.
"Din cauza perspectivei recesiunii, a recentelor turbulenţe de pe pieţele financiare din Marea Britanie şi a sporirii riscurilor financiare, Banca Centrală Europeană va trebui să fie atentă. Va trebui să găsească un echilibru între determinarea oarbă în lupta contra inflaţiei şi o pivotare prematură", spune Carsten Brzeski, economist la ING.
Creșterea dobânzilor va afecta companiile și persoanele fizice. Totodată, scumpirile trebuie ținute sub control, mai ales că venirea iernii crește temerile privind majorarea prețurilor din energie și criza lanțurilor de aprovizionare, începută în timpul pandemiei de COVID-19.
"Inflaţia va rămâne ridicată în următoarele luni, înainte de a scădea semnificativ spre finalul anului viitor. În acest context, BCE probabil va înăspri prea mult politica monetară", atrage atenția Nerijus Maciulis, economist la Swedbank.