x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cel mai vechi proiect de irigaţii, resuscitat. Construcţia Canalului Siret-Bărăgan se reia în 2020

Cel mai vechi proiect de irigaţii, resuscitat. Construcţia Canalului Siret-Bărăgan se reia în 2020

de Adrian Stoica    |    28 Mar 2019   •   11:46
Cel mai vechi proiect de irigaţii, resuscitat. Construcţia Canalului Siret-Bărăgan se reia în 2020

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va continua construcţia Canalului Siret-Bărăgan, un proiect început înainte de 1989, dar oprit după 1990. În prezent se elaborează studiul de fezabilitate al proiectului, astfel că în cursul acestui an se va lansa licitaţia pentru continuarea lucrărilor. Potrivit reprezentanţilor ANIF, cel mai târziu în luna martie a anului viitor va fi încheiată licitaţia şi vor începe lucrările pe terende. 

Infrastructura existentă a fost preluată în administrare de Ministerul Agriculturii, prin ANIF, de la Ministerul Apelor şi Pădurii. Anul trecut, a fost inaugurată o staţie de pompare, în judeţul Vrancea, ca parte a construcţiei canalului Siret-Bărăgan, care asigură irigarea unei suprafeţe de 3.000 de hectare de culturi agricole. „În acest moment, se elaborează studiul de fezabilitate al viitorului canal şi anul acesta se va lansa licitaţia pentru continuarea construcţiei. Cel mai târziu în luna martie a anului viitor va fi încheiată licitaţia şi vor începe lucrările de construcţie”, potrivit lui Florin Barbu, director general ANIF.

ANIF are deschise 47 de obiective de investiţii. Anul acesta, vor fi deschise alte 30 de obiective noi. ANIF se ocupă de construcţia şi întreţinerea conductelor-magistrale, iar obiectivul este de a avea irigate, în următorii ani, două milioane de hectare. Prin aceste şantiere deschise se va ajunge la 1,4 milioane de hectare irigate”, a declarat Florin Barbu.

Irigaţiile, prioritatea zero

Cele mai importante obiective de investiţii pentru refacerea sistemului de irigaţii aflate în derulare sunt în sud, dar şi în judeţele Iaşi, Vaslui şi Covasna. Prin lege, apa este livrată gratuit prin conductele-magistrale, iar anul acesta sumele necesare au fost alocate în buget. Aceste sisteme sunt finanţate prin Măsura 43, un instrument financiar care se adresează organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI). În acest moment, există 571 de organizaţii de udători în întreaga ţară, plus 43 de federaţii, care, în total, irigă 1,3 milioane de hectare. În acest moment, AFIR are în derulare 198 de proiecte, la care se vor adăuga alte 200 aflate în licitare. Suma alocată pentru sistemul de irigaţii cu finanţare europeană este în actualul exerciţiu bugetar, 2014-2020, de 453 milioane de euro.

O istorie de peste 100 de ani

Primul studiu privind realizarea unui canal care să deriveze apele Siretului spre Bărăgan pentru irigarea unor suprafeţe importante din spaţiul cuprins între râurile Siret şi Ialomiţa a fost elaborat în 1912. Execuţia canalului dinspre Siret spre Bărăgan a fost amânată, fiind reluată abia mult mai târziu, în 1986. Conform proiectului actual, canalul ar trebui să aibă 198 de kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri. În anul 2012 se estima că pentru realizarea proiectului ar fi nevoie de o investiţie de 3,5 miliarde de euro, iar proiectul ar putea asigura irigarea a 10% din terenul agricol al României.

 

 

 

×