Fondurile private de investiţii şi cele de hedging ar putea înregistra costuri de peste trei miliarde de euro, iar numărul companiilor de acest tip ar putea scădea cu până la 40%, dacă Uniunea Europeană va adopta noi prevederi de reglementate a activităţii acestora, transmite Reuters.
O analiză a impactului directivei Alternative Investment Fund Managers (AIFM), efectuată de compania Charles River Associates la comanda Financial Services Authority (FSA-autoritate de reglementare din Marea Britanie), a constatat că fondurile ar putea suporta costuri excepţionale de până la 3,2 miliarde de euro.
Directiva ar impune managerilor de fonduri să se înregistreze la autorităţile de reglementare, să publice date financiare, să limiteze gradul de îndatorare. În plus, managerii de fonduri din afara UE ar trebui să îndeplinească anumite condiţii pentru a desfăşura activităţi în statele membre.
"Costurile excepţionale sunt semnificative şi nu credem că sunt justificate", a declarat Dan Waters, director la FSA.
Cea mai mare parte a acestor cheltuieli suplimentare vor fi suportate de fondurile de hedging, respectiv 1,4 miliarde de euro, în timp ce fondurile private vor avea costuri excepţionale de 756 milioane de euro şi 248 milioane de euro pentru respectarea prevederilor.
Comisia Europeană a propus un proiect de lege destinat reglementării activităţii managerilor de fonduri, după ce factorii de decizie din întreaga Europă au criticat contribuţia fondurilor private şi de hedging la criza financiară.
Costurile suplimentare ar face Europa neatractivă pentru fondurile private şi ar orienta investiţiile în alte regiuni, a arătat Waters.
Dacă aceste fonduri vor opta să nu respecte prevederile propuse, numărul fondurilor de hedging aflate la dispoziţia investitorilor europeni ar putea scădea cu 40%, iar cel al fondurilor private cu 35%, avertizează raportul.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro