Guvernul a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţei şi Justiţie cu privire la contractul de exploatare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources, în urma unui raport al Corpului de control.
În luna ianuarie, fostul preşedinte al ANRM, Gheorghe Buliga, declara pentru Jurnalul Naţional că în cursul unei vizite la Aberdeen, în Scoţia, reprezentanţii Sterling i-au pus în faţă să semneze mai multe acte prin care statul român renunţa la drepturile sale din respectivele perimetre, dar pe care nu le-a semnat. Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat în mai multe rânduri că Sterling nu avea acord de mediu şi că Sterling a descoperit deja 51 miliarde de metri cubi de gaz şi 278 milioane tone de ţiţei, faţă de 2 miliarde de metri cubi, cât scrie în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern din 2008.
Potrivit raportului Corpului de control, vinovaţi sunt Mihail Ianăş, Maria Iuliana Stratulat şi Bogdan Găbudeanu, foşti preşedinţi ai ANRM, Gabriel Berca fost şef al Secretariatului General al Guvernului, precum şi Cătălin Doică, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, transmite Mediafax.
"Controlul a evidenţiat modificări aduse contractului iniţial prin acte adiţionale semnate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), prin preşedintele Mihail Ianăş (actul adiţional 1-7), prin preşedintele Maria Iuliana Stratulat (actul adiţional 8-10) şi prin preşedintele Bogdan Găbudeanu (actul adiţional 11), care privesc prelungiri ale duratei contractului, fără verificări ale stadiului îndeplinirii faptice a obligaţiilor asumate, pentru a se evita rezilierea şi realizarea de licitaţii. Verificările au relevat şi modificări ale partenerilor de contract şi nerespectări ale legislaţiei în vigoare legat de atribuirea de contracte şi de adoptarea actelor normative de Guvernul Tăriceanu", afirmă surse oficiale, care citează raportul redactat de Corpul de control.
CONTRACT SEMNAT CU 15 LUNI ÎNAINTE
Potrivit acestora, actul adiţional 11 la contract, care acordă Sterling drept de exploatare petrolieră, nu doar de explorare, a fost semnat de compania canadiană şi de ANRM cu 1 an şi 3 luni înainte de a se repune în Guvern în vederea aprobării prin hotărâre.
Mihail Ianăş a condus Agenţia Naţională de Resurse Minerale în intervalul 1996-2000 şi a fost înlocuit în funcţie de Maria Stratulat, care a gestionat activitatea ANRM până în 2005.
Bogdan Găbudeanu s-a aflat la şefia ANRM în perioada 2006-2009.
"Persoanele responsabile sunt indicate a fi, pe diferite aspecte, cei trei foşti preşedinţi ai ANRM, fostul şef al Secretariatului General al Guvernului, Gabriel Berca, pentru modul în care actul adiţional a fost introdus şi aprobat în şedinţa Guvernului, şi un fost secretar de stat de la Ministerul Finanţelor, Cătălin Doică, pentru cum s-a semnat de reprezentantul Ministerului Finanţelor fără să aibă delegare de competenţe", au arătat sursele, citând din raportul de control.
MITĂ LA ANRM
Cheltuielile iniţiale legate de pregătirea personalului au fost reduse treptat, de la 500.000 dolari la 50.000 dolari, iar o parte din acestea au reprezentat costuri legate de participarea unor persoane la diverse manifestări în Statele Unite sau participări ale ANRM la expoziţii, potrivit surselor.
Producţia de petrol era împărţită, conform contractului, între Rompetrol (45%) şi beneficiar (55%), iar în cazul în care se descopereau gaze naturale neasociate, părţile urmau să discute din nou despre acestea.
"Durata acordului petrolier şi perioada iniţială de explorare sunt mai mari decât cele ale contractului iniţial, iar actul adiţional 11 modifica natura contractului iniţial, din PSA (împărţire a producţiei n.r.) în acord de concesiune", au afirmat sursele citate.
Documentul publicat în Monitorul Oficial este contrasemnat de şeful Cancelariei premierului din acea perioadă, Dorin Marian, preşedintele ANRM, Bogdan Găbudeanu, ministrul Mediului, Attila Korodi, şi de Cătălin Doică, secretar de stat la fostul Minister al Economiei şi Finanţelor.
CE-AM AVUT ŞI CE-AM PIERDUT
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut, la începutul anului, jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.
Sterling Resources executa doar operaţiuni petroliere de explorare până la data hotărârii finale şi irevocabile a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. După pronunţarea definitivă şi irevocabilă a deciziei CIJ, Sterling Resources are dreptul de a executa operaţiuni petroliere de exploatare.
"Trebuie menţionat că, în cadrul respectivei şedinţe de Guvern, conţinutul HG, iniţiat de agenţie şi înaintat Guvernului spre aprobare, nu a suferit modificări. Faptul că semnătura fostului prim-ministru se regăseşte pe HG 1446/2008 nu înseamnă nicidecum că primul-ministru a adoptat actul respectiv. Semnarea actelor de primul-ministru este o formalitate impusă de Constituţie, pentru actele care au fost adoptate, prin exprimarea manifestării de voinţă a Guvernului, aşa cum rezultă fără echivoc din textul actului fundamental: «Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru» (art. 108, alin. 4)", preciza fostul premier, Călin Popescu-Tăriceanu.