x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companii energetico-electorale în prag de alegeri prezidenţiale

Companii energetico-electorale în prag de alegeri prezidenţiale

24 Oct 2009   •   00:00
Companii energetico-electorale în prag de alegeri prezidenţiale
Sursa foto: Lucian Tudose/Agerpres

Cabinetul Boc II îi dă înainte cu formarea companiilor energetice naţionale Electra şi Energetica, deşi a fost demis de Parlament în urma unei moţiuni de cenzură, iar proiectul de reorganizare este foarte controversat şi lasă anumite detalii în suspans.



Reprezentanţii Ministerului Economiei au aprobat ieri în Adunările Generale ale Acţionarilor, la mai multe companii controlate de stat, fuziunea entităţilor respective, astfel încât una din cele două societăţi energetice naţionale propuse să fie înfiinţată. AGA a votat fuziunea complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova şi cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

"Pot deja să dau o veste pentru mineri şi energeticieni. Astăzi de dimineaţă (n.r.) s-au ţinut la toate unităţile din minerit şi energie adunările generale ale acţionarilor, prin care au fost aprobate fuziunile între SNLO, complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica, pentru a înfiinţa o companie integrată naţională termo-hidro-nuclear. Este obiectivul pentru care ne batem din 2005",s-a lăudat Ionel Manţog (foto), director economic la Complexul energetic Turceni, la un miting electoral al PD-L Gorj. Manţog este şi membru în AGA la SNLO.

CAMPANIA ELECTORALĂ INTRĂ ÎN PRIZĂ
Complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova asigură împreună o treime din energia electrică a României, iar SNLO le furnizează lignit. Guvernul demis intenţionează să restructureze sectorul energetic şi să adune principalele companii de producţie a electricităţii cu cele de exploatare a cărbunelui în două societăţi, numite Electra şi Energetica.

Prima dintre companii, denumită Electra, va fi formată din cele 3 complexuri din Oltenia, Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi sucursalele hidro Sibiu, Vâlcea şi Slatina.

Cea de a doua companie, denumită Energetica, va conţine Compania Naţională a Huilei, termocentralele Deva şi Paroşeni, restul de Hidroelectrica şi ELCEN Bucureşti. Şi aceasta trebuia să conţină o jumătate din Electrica. Pe lângă acestea, ar mai fi trebuit să facă parte din aceasta şi Termocentrala Iernut, pe care Romgaz trebuia să o preia de la ELCEN în contul unor datorii. Acum însă planul s-a schimbat. Termocentrala Iernut va intra în componenţa Energetica, dar o dată cu ELCEN, urmând ca ulterior noua companie să discute cu Romgaz cedarea termocentralei.

CRITICI DURE
Proiectul de reorganizare a sistemului este foarte controversat şi a întâmpinat critici dure din partea mai multor actori direct implicaţi. Micii acţionari ai Fondului Proprietatea (FP) s-au arătat deseori nemulţumiţi de reorganizarea sistemului energetic, deoarece Fondul are participaţii minoritare la Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi cele trei complexuri energetice din Oltenia. Aceştia nu sunt de acord cu alăturarea în aceeaşi companie a societăţilor profitabile cu cele neprofitabile, care au datorii imense la stat, precum SNLO sau CNH.

Măsura întâmpină opoziţie şi din partea sindicatelor din anumite societăţi, în principal Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care acuză faptul că se vor face subvenţii încrucişate, iar unităţile neprofitabile vor fi susţinute de cele două companii.

MAJORĂRI DE PREŢURI
Dintre experţii din sectorul energetic care se opun formării companiilor, Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Resurselor de Energie, spune că înfiinţarea celor două companii va duce la creşterea preţului energiei electrice.

De asemenea, societatea civilă, prin Societatea Academică Română (SAR), nu doreşte înlocuirea subvenţiilor directe ale statului pentru huilă, care expiră la 31 decembrie 2010, cu subvenţii indirecte. Fuziunea va trebui să primească şi avizul Consiliului Concurenţei, deoarece Electra va avea iniţial o cotă de piaţă de 48%, iar Energetica de 42%, concentrând aproape tot sectorul de producţie.

×
Subiecte în articol: economic