x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul miniştrilor de Finanţe al UE discută în 5 mai împrumutul pentru România

Consiliul miniştrilor de Finanţe al UE discută în 5 mai împrumutul pentru România

10 Apr 2009   •   00:00

Comisarul European Leonad Orban a declarat, vineri, că speră ca acordul de împrumut între România şi FMI şi CE să fie aprobat cu ocazia Consilului ministrilor de finanţe din data de 5 mai, arătând că CE şi FMI au ajuns la un punct comun în privinţa condiţiilor de împrumut.



Orban a precizat că CE va discuta subiectul pachetului de sprijin pentru România în data de 21-22 aprilie, urmând ca în 5 mai, acesta să fie supus aprobării Consiliului miniştrilor de finanţe.

"România trebuie să înţeleagă că este un sprijin pentru partea română şi nu o încercare de a condiţiona anumite lucruri", a spus Orban.

Leonard Orban a arătat că au existat mai multe discuţii între Comisia Europeană şi FMI privind condiţiile împrumutului solicitat de România şi că s-a ajuns la un punct de vedere comun.

"CE urmează să discute această solicitare (n.r.- a României), condiţiile de împrumut şi noi sperăm ca la Consiliul Miniştrilor de Finanţe din 5 mai, acest acord să poată fi convenit. Condiţiile ce vor figura în acordul de împrumut sunt condiţii menite să sprijine economia României, nu să creeze dificultăţi suplimentare, sunt lucruri pe care le considerăm absolut necesare. Reformarea sau găsirea soluţiilor pentru dezechilibrele bugetare sunt o necsitate pentru România în acest moment", a precizat Orban.

Leonard Orban a făcut aceste precizări la Conferinţa pe tema strategiei Lisabona.

În privinţa aplicării Strategiei de la Lisabona, Leonard Orban a spus că măsurile de reformare incluse în Strategie şi care trebuie implementate în România sunt cu atât mai necesare într-o perioadă extrem de dificilă pe plan internaţional.

"Am insistat asupra necesităţii reformării pieţei muncii. În opinia CE, este nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung de reformare şi flexibilizare a pieţei muncii, fără aceastră strategie va fi extrem de dificil de a pune în aplicare diferitele reforme şi inclusiv de a fi pregătiţi pentru trecerea la moneda euro" a adăugat Orban.

El s-a referit la măsurile adoptate de UE pentru sprijin în această perioadă de criză, arătând că au fost aprobate pachete de ajutoare de stat pentru anumite state. Orban a avertizat că deşi există maximă flexibilitate în acordarea ajutoarelor de stat, regulile comunitare trebuie respectate. El a dat exemplul ajutoarelor de stat pentru sectorul bancar, arătând că va veni momentul în care UE va analiza modul în care s-au restructurat băncile şi va aplica sancţiuni dacă aceste resrtructurări nu au fost făcute.

Orban a vorbit despre fondurile europene, arătând că accesarea acestora este mai flexibilă, iar prefinanţările vor veni mai repede, dar aceasta nu înseamnă că regulile jocurilor în privinţa acordării acestor fonduri s-au schimbat sau că exigenţa nu este la fel de mare.

La rândul său, ministrul Vasile Puşcaş a subliniat că participarea UE la acest pachet de sprijin a României reprezintă "garanţia cea mai bună că reformele structurale vor continua în România, că aceste finanţări nu vor fi doar soluţii pe termen scurt, ci soluţiii ale reformei pe termen mediu şi lung".

România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern urmează să fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington 4-5 mai, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

În ceea ce priveşte prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană, aceasta va intra în România la începutul lunii iulie.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic romania