x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Constantin Roibu: Nu ştiu cine va cumpăra secţia de piroliză, dar să o facă pentru binele Oltchim!

Constantin Roibu: Nu ştiu cine va cumpăra secţia de piroliză, dar să o facă pentru binele Oltchim!

12 Mai 2009   •   00:00

Managerul general al Oltchim SA, Constantin Roibu, spune că nu deţine informaţii potrivit cărora Ministerul Economiei ar urma să achiziţioneze în nume propriu instalaţia de piroliză de la combinatul piteştean Arpechim. "Eu, deocamdată, nu ştiu nimic despre ceea ce îmi spuneţi şi, deci, nu pot să comentez. Aşteptăm hotărârea de guvern şi totul va fi atunci cât se poate de clar pentru toată lumea", a declarat Constantin Roibu, citat de Agerpres.



Managerul general a adăugat că eventuala înfiinţare a unui agent economic care să deţină instalaţia de piroliză de la Piteşti nu va fi un inconvenient pentru Oltchim SA: "Noul agent economic ar avea capital integral de stat, iar statul este acţionar majoritar la Oltchim. Prin urmare, nu cred că am mai fi strânşi cu uşa, aşa cum s-a întâmplat în trecut, prin modificări ale preţului la materia primă". Cu câteva zile în urmă, s-a vehiculat o informaţie conform căreia se negociază cu acţionarul majoritar al companiei Petrom cumpărarea de către minister a instalaţiei de piroliză de la Piteşti. Scopul achiziţiei ar fi acela de a se înfiinţa un nou agent economic, care să repornească instalaţia de piroliză de la Piteşti, una dintre principalele surse de materii prime pentru combinatul Oltchim.

Ministerul Economiei ar fi dispus să plătească prin cesionarea unei părţi din portofoliul de acţiuni deţinute de statul român la Petrom SA. Cu toate acestea, în ultimele patru luni, în discuţiile purtate de conducerea combinatului vâlcean cu factorii guvernamentali s-a acceptat ideea ca Oltchim să cumpere în mod direct instalaţia respectivă. În acest scop, s-a avansat chiar ipoteza contractării de către Oltchim SA a unui credit bancar cu garanţii de stat, apoi s-a vorbit despre o majorare de capital prin care să se elimine nevoia de garanţii guvernamentale în obţinerea împrumutului.

Cumpărarea instalaţiei de la Piteşti în nume propriu de către Oltchim a fost descrisă, în mai multe ocazii, drept singura soluţie care poate să-i asigure combinatului vâlcean siguranţa necesară că nu va sta la mâna unor interese obscure, care ar exercita acţiuni de constrângere asupra dezvoltării sale pe viitor. Începând din decembrie, combinatul Oltchim funcţionează la jumătate din capacitatea sa de producţie, după ce Petrom a decis oprirea instalaţiei de piroliză de la Arpechim Piteşti. (O.C.)

×
Subiecte în articol: economic oltchim