x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce este ţinută Grecia în moarte clinică: Falimentul statului elen ar avea consecinţe mai mari decât căderea Lehman Brothers

De ce este ţinută Grecia în moarte clinică: Falimentul statului elen ar avea consecinţe mai mari decât căderea Lehman Brothers

de Daniela Ivan    |    28 Iun 2011   •   13:35

Falimentul Greciei ar putea avea consecinte mai mari decat caderea bancii americane Lehman Brothers, care a precipitat criza financiara mondiala, a declarat Juergen Stark, economistul sef al BCE, citat de Reuters. Scenariu pare apocalipic. Falimentul Greciei poate atarge caderea bancilor elene si a institutiilor care au finantat statul grec, probleme in alte tari precum Portugalia, Spania, Irlanda, destramarea zonei euro, prabusirea monedei europene. Cine s-ar putea incumeta sa apese acum pe buton si sa deconecteze Grecia de la aparate ?

Martin Feldstein, profesor de economie la Harvard, spune ca Grecia va intra in incapcatitate de plata in cele din urma, insa momentan "politicienii incearca sa amane inevitabilul punand banii publici unde banii privati nu mai vor sa mearga, pentru ca asta le permite creditorilor sa mentina fictiunea ca valoarea de contabilitate a bondurilor grecesti pe care le detin nu trebuie redusa".

Grecii au cheltuit peste masura, nu si-au platit taxele si au masluit statisticile, iar acum au ajuns sub lumina reflectoarelor intr-o ipostaza nedorita: aceea de faliti. Bailout-ul din mai 2010 de 110 miliarde de euro nu a fost suficient pentru a pune tara pe picioare. Programele de austeritate au tinut tara in recesiune dar nu au reusit sa convinga pe nimeni. Datoria publica va ajunge la 160% din PIB in acest an si nimeni nu stie de unde vor fi dati banii inapoi. Dobanzile la obligatiunile grecesti tot ating noi recorduri, la fel si costurile cu asigurarea impotriva riscului de default (CDS).

Statul elen are din nou nevoie de banii contribuabililor nemti, francezi sau englezi pentru a sta deasupra liniei de plutire. Insa politicienii europeni intampina din ce in ce mai multe dificultati in a convinge contribuabili proprii ca trebuie sa sustina statul elen. Povara datoriei Greciei va fi resimtita de fiecare contribuabil european in parte, care contribuie indirect cu 535 de euro, potrivit calculelor organizatiei Open Europe, citata de publicatia The Warsaw Business Journal. Pana in 2014, aceasta suma s-ar putea sa creasca pana la 1.450 de euro, conform publicatiei citate.

Economia Grecia este tinuta in viata cu banii francezilor, nemtilor si olandezilor
Germania si Franta au expuneri foarte mari pe Grecia. Bancile franceze au o expunere pe datoria suverana a Greciei de 37 miliarde euro, cele nemtesti de 25 miliarde, cele engleze de 9 miliarde, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale, citate de Reuters. Expunerea totala, adica cea privata si suverana, a bancilor europene pe Grecia era de 165 miliarde euro in trimestrul al treilea din 2010, bancile franceze avand cea mai mare parte, cu 68 miliarde euro, urmate de cele germane cu 50 miliarde euro. De altfel, cele mai mari trei dintre acestea au fost puse sub observatie de catre Moody’s: BNP Paribas, SocGen si Credit Agricole – care detine si Emporiki Bank. De asemenea, Germania si Franta au cele mai mari cote la BCE, fiind cele mai mari garante ale bancii, lucru care in final le face si mai vulnerabile. Sa nu uitam ca BCE are o expunere de 194 miliarde euro pe Grecia, pe care le-a achizitionat cu 131 miliarde euro, adica 68% din pretul nominal.

Declararea falimentului Greciei ar atrage dupa sine probleme foarte odata cu raspandirea acestora catre alte tari. Marile banci din Europa au in afara expuneri din Grecia si o expunere totala de aproape 2.000 de miliarde de dolari pe Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale, preluate de Bloomberg. Daca banii din Grecia nu mai pot fi recuperati, atunci problemele bancilor cauzate de Grecia se vor resimti puternic si in Portugalia, Spania sau Irlanda. Aceste state ar putea fi atrase pe topogan dupa Grecia.

"Situatia din Grecia are cu siguranta potentialul de a provoca o catastrofa in sistemul bancar european. Un default al Greciei si ramificatiile acestuia ar fi prea infiorator pentru Europa si pentru sistemul bancar european ca sa poata fi contemplat acum", a declarat Neil Phillips, fund manager la BlueBay Asset Management Londra, care controleaza active de 45 miliarde de dolari.

×