x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De mâine, facturile la energie o iau razna

De mâine, facturile la energie o iau razna

de Adrian Stoica    |    30 Iun 2021   •   07:20
De mâine, facturile la energie o iau razna

Cu doar o zi înaintea finalizării etapei postliberalizare a pieței de energie pentru consumatorii casnici, situația din piață nu este una roză. Conform datele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din cei 8,9 milioane de consumatori, doar 4,28 milioane au încheiat contracte în piața concurențială. Ceea ce este însă și mai grav, susțin reprezentanții Asociației Energia Inteligentă (AEI), este faptul că Autoritatea de Reglementare refuză să prezinte numărul celor care și-au schimbat furnizorul pentru că rămânerea la același furnizor și schimbarea doar a indicativului din factură din Piață Reglementată în Piață Concurențială nu dovedește câtuși de puțin un pas înainte făcut spre o piață liberă. 

 

Începând cu data de 1 iulie, dispare reducerea aplicată de către furnizorii de energie la preţul pentru serviciul universal. Reducerea a fost aplicată începând cu data de 1 ianuarie pentru a da răgaz consumatorilor să încheie contracte în piața concurențială. Măsura, agreată de ANRE și furnizorii de ultimă instanță (FUI), venea în urma scandalului izbucnit la începutul anului după  ce majoritatea consumatorilor casnici s-au trezit că aveau de achitat facturi mult mai mari la energie electrică pentru că nu au știut că dispar tarifele reglementate și trebuie să încheie noi contracte în piața concurențială. Lipsa acestora ducea la majorarea tarifelor cu procente cuprinse între 1,3 și 6,9.  

 

Dacă până pe 30 iunie consumatorii casnici nu au optat pentru un contract în piaţa concurenţială, începând cu data de 1 iulie ei vor  plăti preţul pentru serviciul universal comunicat de către furnizorul actual în lunile mai şi iunie ale acestui an, odată cu factura de electricitate.

În baza unor surse din piața de gaze și energie electrică, Asociația Energia Inteligentă a estimat că, în fapt, și-au schimbat furnizorul doar 9,1% dintre consumatorii de energie și 6,4% dintre consumatorii de gaze naturale. „Grav este că în Barometrul Securității Energetice, realizat de INSCOP RESEARCH în iunie 2021, se arăta că 57,8% refuză categoric schimbarea actualului furnizor de gaze naturale și 53,7% nu iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică (adică exact numărul consumatorilor casnici de gaze și electricitate care în prezent nu sunt în piața concurențială). Și acest sondaj a fost realizat înaintea ca în piață să apară furnizorii care să ceară rezilierea unilaterală și fără un motiv bazat pe clauzele contractuale a contractelor sau să ceară măriri de preț în afara prevederilor contractuale. Probabil, dacă practicile existente astăzi în piață vor continua, vom asista la refacerea concentrărilor locale de consumatori la foștii furnizori reglementați, moment în care cineva poate pune la îndoială inclusiv noțiunea de liberalizare”, arată AEI.

Pe 30 iunie 2021 expiră și termenul  acordat pentru prelungirea perioadei de liberalizare a piețelor de gaze și energie pentru consumatorii casnici. Cu toate acestea, încă foarte mulți români se confruntă cu dificultăți în identificarea ofertelor lansate de furnizorii care li se potrivesc cel mai bine, din cauza unor practici comerciale care exced clauzele contractuale. În lipsa unor cunoștințe temeinice din partea consumatorilor și a unei protecții reale din parte statului, procesul de liberalizare al piețelor de gaze naturale și de energie electrică se poate transforma într-o mare problemă pentru clienți.

 

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă  

 

Creșterea estimată a prețurilor la energia electrică de la 1 iulie 2021 pentru clienții casnici care sunt în Serviciul Universal (nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică)

 

Sursa: Asociația România Inteligentă

×