O parte dintre băncile aflate în Top 10 mizează în 2011 pe economisire, dar şi pe investiţii. Unele au ieşit deja cu produse menite să atragă banii de la populaţie şi firme, altele au în pregătire astfel de instrumene financiare. Cererea pentru oferte de economisire mai sofisticate care să includă şi o componentă investiţională a început să crească o dată cu reducerea dobânzilor plătite de instituţiile de credit la depozitele clasice.
De ce se orientează bancherii din România către economisire şi creditare în condiţiile în care sistemul bancar nu duce lipsă de lichidităţi? „Vrem să atragem bani de la populaţie în condiţiile în care vom da drumul la finanţările europene şi este bine să fim pregătiţi”, a declarat Oana Petrescu, vicepreşedintele BCR. Aceasta a adăugat că banca pe care o reprezintă pregăteşte produse sofisticate care să includă şi componente de economisire, dar şi de investiţii şi de asigurări de viaţă, pensie etc. Ea a adăugat că a observat că economisirea a devenit un trend în rândul populaţiei şi bancherii trebuie să ofere oamenilor produsele pe care şi le doresc. Conform statisticilor BNR, la sfârşitul lunii ianuarie, depozitele populaţiei la bănci se ridicau la circa 104,5 miliarde de lei, cu 468 de milioane de lei peste nivelul din decembrie şi mai mult cu aproape 7 miliarde de lei faţă de ianuarie 2010.
Şi Bancpost s-a hotărât să testeze piaţa şi să vadă câţi bani poate atrage. A lansat un produs de economisire şi investiţii care se adresează clienţilor care doresc să-şi fructifice lichidităţile prin depozite bancarare, dar care-şi doresc şi o protecţie ridicată. Banii adunaţi de la deponenţi vor fi plasaţi în depozite la bănci mari, precum JP Morgan, Société Générale sau Barclays, iar ceilalţi vor fi investiţi în produse derivate, din care va rezulta şi randamentul de la scadenţă. Aceste iniţiative ale bancherilor par să aibă sens în condiţiile în care o analiză Reuters relevă faptul că BNR ar putea să menţină dobânda-cheie la nivelul actual şi să susţină aprecierea leului fie prin intervenţii indirecte, fie prin limitarea treptată a lichidităţilor, prin creşterea dobânzilor pe piaţa monetară. „Riscul ca dobânda de referinţă să rămână neschimbată este mare, dar, după evoluţiile recente, aşteptăm un mesaj din partea BNR”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.