x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economisirea prin investiţie, noul trend

Economisirea prin investiţie, noul trend

de Daniela Ivan    |    03 Mar 2011   •   20:27

O parte dintre băncile aflate în Top 10 mi­zează în 2011 pe eco­no­mi­sire, dar şi pe investiţii. Unele au ieşit deja cu pro­duse menite să atragă banii de la po­pulaţie şi fir­me, altele au în pre­gă­tire astfel de ins­trumene financiare. Cererea pentru oferte de economisire mai so­fisticate care să includă şi o com­po­nentă investi­ţio­na­lă a început să crească o dată cu re­ducerea do­bân­zilor plătite de insti­tu­ţiile de credit la depozitele clasice.

De ce se orientează bancherii din România către economisire şi cre­ditare în condiţiile în care sistemul bancar nu duce lipsă de lichidităţi? „Vrem să atragem bani de la po­pulaţie în condiţiile în care vom da drumul la finanţările eu­ropene şi este bine să fim pre­gătiţi”, a declarat Oana Pe­trescu, vicepreşedintele BCR. Aceas­ta a adăugat că banca pe care o re­pre­zintă pregăteşte produse so­fis­ti­cate care să includă şi componente de economisire, dar şi de investiţii şi de asigurări de viaţă, pensie etc. Ea a adău­gat că a observat că eco­no­misirea a devenit un trend în rândul po­pulaţiei şi bancherii trebuie să ofere oamenilor produsele pe care şi le doresc. Conform statisticilor BNR, la sfârşitul lunii ianuarie, depozitele populaţiei la bănci se ridicau la circa 104,5 mi­liarde de lei, cu 468 de milioane de lei peste nivelul din decembrie şi mai mult cu aproape 7 miliarde de lei faţă de ianuarie 2010.

Şi Bancpost s-a hotărât să testeze piaţa şi să vadă câţi bani poa­te atrage. A lansat un produs de economisire şi investiţii care se adresează clienţilor care doresc să-şi fructifice lichidităţile prin de­pozite bancarare, dar care-şi do­resc şi o protecţie ridicată. Banii adu­naţi de la deponenţi vor fi pla­saţi în depozite la bănci mari, precum JP Morgan, Société Gé­nérale sau Barclays, iar ceilalţi vor fi in­ve­stiţi în produse derivate, din care va rezulta şi randamentul de la scadenţă. Aceste iniţiative ale ban­che­rilor par să aibă sens în con­di­ţiile în care o analiză Reuters re­levă faptul că BNR ar putea să menţină dobânda-cheie la nivelul actual şi să susţină aprecierea leului fie prin intervenţii indirecte, fie prin limitarea treptată a li­chidităţilor, prin creşterea do­bân­zilor pe piaţa monetară. „Riscul ca dobânda de referinţă să rămână neschimbată este mare, dar, după evoluţiile recente, aşteptăm un mesaj din partea BNR”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.

×
Subiecte în articol: economia