x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economistul Dennis Meadows: "Credinţa într-o viaţă confortabilă, de durată, pentru toată lumea este o promisiune politică fantezistă""

Economistul Dennis Meadows: "Credinţa într-o viaţă confortabilă, de durată, pentru toată lumea este o promisiune politică fantezistă""

23 Apr 2009   •   00:00

Dacă omenirea nu-şi va schimba comportamentul, înainte de sfârşitul acestui secol creşterea economică se va sfârşi "brusc şi dureros", a afirmat economistul Denis Meadows, teoretician al "creşterii economice", cu ocazia primirii distincţiei Japan Prize, cea mai prestigioasă distincţie ştiinţifică niponă.



"Credinţa într-o viaţă confortabilă, de durată, pentru toată lumea este o promisiune politică fantezistă", a declarat Meadows în discursul rostit cu ocazia unei conferinţei susţinute la Tokyo.

"Trebuie să regândim modul nostru de viaţă. Nu vom avea de ales, supravieţuirea noastră depinde de acest lucru", a continuat el, admiţând că vor exista nemulţumiţi, menţionând constructorii de automobile, agricultorii şi industria publicitară.

Utilizând un sistem informatic pentru simularea conceptelor sale, Meadows a încercat să demonstreze că umanitatea se va confrunta cu o situaţie critică dacă anumiţi factori de limitare a dezvoltării, resursele naturale, condiţiile atmosferice, poluarea şi rezervele energetice nu vor fi luaţi în calcul într-o predicţie pe termen lung.

"Teoriile noastre contrazic ipotezele bazate pe încrederea în pieţe şi în progresul tehnologic", a subliniat Meadows. "Timp îndelungat obiceiurile  noastre - de consum, de transport, etc. - au permis creşterea nivelului de trai. Până de curând, nu am putut prevedea faptul că activităţile umane ar putea dăuna societăţii. criza a dovedit contrariul", a concluzat Meadows, care prevedea, în 1972, faptul că "oprirea creşterii econome nu se va face progresiv, ci brutal şi dureros".

Din punctul său de vedere evoluţia populaţiei urmează să aibă o curbă ascendentă până în momentul în care Terra va fi suprapopulată, poluată şi extenuată, când va urma o scădere bruscă. "Este vorba de de un scenariu perfect posibil dacă vom ignora semnalele şi vom continua să ne comportam la fel".

În viziunea sa "măsurile actuale luate pentru ieşirea din criza economică sunt nişte eforturi disperate care încearcă să readucă nivelul creşterii economice pe traiectoria cunoscută până acum, exponenţială". "Ştiu că această politică nu va funcţiona", a concluzionat Meadows.
AFP

×
Subiecte în articol: economic