BNR va avea o implicare mai mare în iniţierea procedurilor de insolvenţă şi lichidare, chiar voluntară, la bănci, iar administratorul special va primi puteri sporite în cazul instituţiilor care intră în stare de insolvenţă. Legea bancară va fi modificată la solicitarea FMI.
Autoritatea administratorului special va fi extinsă pentru a putea implementa prompt o serie largă de măsuri de restructurare, inclusiv cumpărări şi preluări, vânzări de active, transfer de depozite, "bridge banks" (bănci organizate temporar pentru administrarea portofoliului de depozite şi credite ale unei instituţii în situaţie de insolvenţă) şi de reducere a capitalului pentru acoperirea pierderilor, au declarat surse oficiale, care citează documentele convenite de autorităţile române cu FMI.
Legislaţia va fi amendată pentru a se asigura că depozitele în limita sumei garantate vor avea un rang special de prioritate în cazul insolvenţei, iar Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare se va putea subroga acestor drepturi. Termenul de începere al plăţilor va fi redus de la 3 luni, cu posibilitatea prelungirii la 9 luni, cum este în prezent, la 21 de zile de la decizia BNR privind imposibilitatea returnării depunerii.
Din octombrie 2008, Fondul de Garantare asigură rambursarea depozitelor în limita echivalentului a 50.000 de euro pe deponent, pe o bancă. FMI a cerut BNR şi suplimentarea capitalului băncilor, astfel încât rata de solvabilitate să crească peste 10%, cu două puncte procentuale peste limita minimă legală în vigoare, de 8%.
Citește pe Antena3.ro